Măsurile dure continuă: 18.000 de funcţionari publici concendiaţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Turcia a emis un nou decret pentru concedierea a peste 18.000 de funcţionari publici, jumătate dintre ei făcând parte din poliţie, pentru presupuse legături cu grupuri care “acţionează împotriva securităţii naţionale”.

Decretul din 8 iulie a dus la închiderea a 12 asociaţii din Turcia, precum şi a trei publicaţii şi a unui canal de televiziune, potrivit RFE/RL.

Măsura are loc înaintea aşteptatei suspendări, în această lună, a stării de urgenţă ce durează de de doi ani, impusă iniţial după lovitura de stat eşuată în 2016.

Guvernul turc l-a învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA, de orchestrarea puciului în care au murit 250 de persoane. Gulen a negat orice implicare în acele evenimente.

Autorităţile turce au arestat zeci de mii de persoane, inclusiv funcţionari publici, jurnalişti şi profesori în cadrul unei campanii de suprimare a opoziţiei şi a presupuşilor susţinători ai lui Gulen, aparent implicaţi în tentativa de lovitură de stat.

Alte peste 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate de la locurile de muncă în cadrul campaniei.

Grupurile pentru drepturile omului, precum Amnesty Internaţional, au criticat campania preşedintelui Recep Tayyip Erdogan ca fiind arbitrară.

De asemenea, diverşi activişti pentru drepturile omului şi analişti au acuzat regimul Erdogan că foloseşte violul pentru a-i pedepsi şi ameninţa pe criticii politici, inclusiv pe jurnaliştii care îndrăznesc să critice guvernul.

Mai mult, ministrul turc de Interne a afirmat la sfârşitul lunii trecute că a interzis unor oficiali de top din principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), să participe la funeraliile soldaţilor turci, acuzând partidul că susţine militanţi kurzi scoşi în afara legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe