Turcia deschide un conflict cu Franţa din cauza unui articol în Le Point
alte articole
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu l-a criticat pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru sprijinul acordat revistei săptămânale ce l-a descris recent pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind un “dictator”.
“Democraţia nu se limitează doar la acceptarea insultelor, înjurăturilor şi minciunilor de către una dintre părţi, ci se referă şi la luarea în considerare a punctelor de vedere şi sensibilităţilor celuilalt”, a scris Cavusoglu, marţi, pe Twitter ca răspuns la o postare pe Twitter a lui Macron.
“Ce trece de acel punct este ipocrizie. Şi ca răspuns la acest lucru, comunitatea turcă din Franţa şi-a exprimat reacţia civilă şi democratică”, a adăugat Cavusoglu.
În ediţia de săptămâna trecută, revista săptămânală franceză Le Point a publicat o investigaţie referitoare la preşedintele turc Erdogan, punând următoarea întrebare într-un editorial: “Este Erdogan un nou Hitler?” De asemenea, pe coperta sa, revista l-a descris pe preşedintele turc cu titlul de “Dictator”.
“După o săptămână de hărţuiri, insulte, intimidări, injurii antisemite şi ameninţări la adresa noastră pe reţelele sociale, iată că a venit şi momentul atacului simpatizanţilor lui Erdogan asupra simbolurilor libertăţii de expresie şi a pluralităţii presei” a denunţat Le Point într-un articol publicat pe site-ul său.
Vineri, 25 mai, un chioşc din Avignon a devenit ţinta furiei unor cetăţeni turci care l-au ameninţat pe vânzător, după care au luat din vitrină afişul care înfăţişa prima pagină a revistei Le Point, potrivit jurnalul.ro.
În cele din urmă, posterul a fost plasat înapoi şi jandarmeria a fost trimisă să păzească chioşcul de ziare, a precizat Le Point.
Într-un mesaj postat luni pe Twitter, Macron a criticat acţiunile susţinătorilor lui Erdogan ca fiind “total inacceptabile”, subliniind că astfel de postere nu pot fi înlăturate doar pentru că nemulţumesc “inamici ai libertăţii”.
“Nu poţi pune preţ pe libertatea mass mediei. Fără ea, este o dictatură”, a adăugat Macron.
Ediţia controversată a revistei Le Point a fost publicată înaintea alegerilor prezidenţiale din Turcia, stabilite pentru 24 iunie, când preşedintele turc va candida pentru a obţine cel de-al doilea său mandat.
Erdogan a anunţat alegeri anticipate în 18 aprilie, afirmând că organizarea alegerilor cu peste un an mai repede decât planul iniţial este necesar pentru a permite partidului său să adopte schimbările constituţionale care au fost aprobate cu greu într-un referendum desfăşurat în 2017, schimbări care îi vor oferi lui Erdogan noi puteri semnificative.
De asemenea, Erdogan a fost tot mai criticat pentru promovarea sistemului prezidenţial, în condiţiile în care mulţi consideră că acesta ar putea duce la o guvernare autoritară în Turcia.
Turcia, care rămâne în stare de urgenţă după o tentativă de lovitură de stat în 2016, este implicată într-o campanie masivă de suprimare a mass-mediei şi a grupurilor politice din opoziţie suspectate că ar fi jucat un rol în incidentul respectiv. Totuşi, mulţi analişti consideră că Erdogan foloseşte puciul eşuat pentru a înlătura întreaga opoziţie din ţară, indiferent dacă ar fi avut sau nu un rol în acele evenimente.
Zeci de mii de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu Gulen şi puciul eşuat. Alte peste 110.000 de persoane, inclusiv membri ai armatei, funcţionari publici şi jurnalişti, au fost concediaţi sau suspendaţi pentru aceleaşi acuzaţii.
Comunitatea internaţională şi diverse grupuri pentru drepturile omului l-au criticat dur pe Erdogan pentru numeroasele concedieri şi campania de suprimare.
De asemenea, diverşi activişti pentru drepturile omului şi analişti au acuzat regimul Erdogan că foloseşte violul pentru a-i pedepsi şi ameninţa pe criticii politici, inclusiv pe jurnaliştii care îndrăznesc să critice guvernul.