SUA riscă să îşi piardă avantajul militar [raport]
alte articole
O comisie care investighează strategia de apărare a administraţiei Trump a precizat că SUA ar putea pierde un conflict militar cu Rusia sau China. Comisia a susţinut că abilitatea SUA de a se apăra şi de a-i apăra pe aliaţii săi este în incertă.
SUA se confruntă cu o “gravă criză în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea naţională”, potrivit unui raport publicat miercuri de o comisie care investighează strategia militară a preşedintelui Donald Trump, precizează Deutsche Welle.
Comisia pentru Strategia Apărării Naţionale, alcătuită dintr-un panel de 12 foşti oficiali democraţi şi republicani selectaţi de Congres, a evaluat Strategia pentru Apărare Naţională (SAN) a administraţiei din ianuarie 2018. Strategia a cerut o restructurare a armatei americane, cu un accent mai mare plasat pe competiţia dintre marile puteri.
Raportul a sugerat că, în cazul în care SUA s-ar implica într-un război cu ţări precum China şi Rusia, este posibil să nu câştige.
“Armata americană ar putea suferi pierderi inacceptabil de mari şi pierderi majore de active de capital într-un viitor conflict. Ar putea lupta să câştige, sau poate ar pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei”, a susţinut comisia. “SUA este expusă în special riscului de a fi depăşită în cazul în care armata sa ar fi forţată să lupte pe două sau mai multe fronturi simultan”.
Raportul a mai susţinut că superioritatea armatei americane “s-a erodat într-un grad periculos” şi că abilitatea de a se autoapăra, de a-şi apăra aliaţii şi interesele în străinătate este “tot mai incertă”.
Comisia, care a examinat documente secrete şi a intervievat oficiali ai Pentagonului, a aprobat obiectivele strategice ale Casei Albe, precizând că SAN este un “prim pas constructiv”, însă a pus sub semnul întrebării modul în care vor fi atinse obiectivele legate de apărarea naţională.
În plus, raportul a evidenţiat agresiunea recentă a Rusiei în estul Europei, operaţiunile cibernetice ale Moscovei şi schimbările vizând arsenalul nuclear ca fiind ameninţări pe care SUA şi aliaţii săi trebuie să le abordeze.
“Pentru a descuraja o Rusie revanşardă, SUA şi aliaţii săi din NATO trebuie să reconstruiască capacitatea şi capabilitatea forţei militare în Europa”, se menţionează în raport.
De asemenea, raportul a reflectat pericolul reprezentat de “organizaţiile transnaţionale ameninţătoare”, în mod specific grupurile teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, susţinând că implicarea SUA în regiune “nu poate să înceteze”.