SUA riscă să îşi piardă avantajul militar [raport]

Soldaţi americani. (Getty Images)
Epoch Times România
16.11.2018

O comisie care investighează strategia de apărare a administraţiei Trump a precizat că SUA ar putea pierde un conflict militar cu Rusia sau China. Comisia a susţinut că abilitatea SUA de a se apăra şi de a-i apăra pe aliaţii săi este în incertă.

SUA se confruntă cu o “gravă criză în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea naţională”, potrivit unui raport publicat miercuri de o comisie care investighează strategia militară a preşedintelui Donald Trump, precizează Deutsche Welle.

Comisia pentru Strategia Apărării Naţionale, alcătuită dintr-un panel de 12 foşti oficiali democraţi şi republicani selectaţi de Congres, a evaluat Strategia pentru Apărare Naţională (SAN) a administraţiei din ianuarie 2018. Strategia a cerut o restructurare a armatei americane, cu un accent mai mare plasat pe competiţia dintre marile puteri.

Raportul a sugerat că, în cazul în care SUA s-ar implica într-un război cu ţări precum China şi Rusia, este posibil să nu câştige.

“Armata americană ar putea suferi pierderi inacceptabil de mari şi pierderi majore de active de capital într-un viitor conflict. Ar putea lupta să câştige, sau poate ar pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei”, a susţinut comisia. “SUA este expusă în special riscului de a fi depăşită în cazul în care armata sa ar fi forţată să lupte pe două sau mai multe fronturi simultan”.

Raportul a mai susţinut că superioritatea armatei americane “s-a erodat într-un grad periculos” şi că abilitatea de a se autoapăra, de a-şi apăra aliaţii şi interesele în străinătate este “tot mai incertă”.

Comisia, care a examinat documente secrete şi a intervievat oficiali ai Pentagonului, a aprobat obiectivele strategice ale Casei Albe, precizând că SAN este un “prim pas constructiv”, însă a pus sub semnul întrebării modul în care vor fi atinse obiectivele legate de apărarea naţională.

În plus, raportul a evidenţiat agresiunea recentă a Rusiei în estul Europei, operaţiunile cibernetice ale Moscovei şi schimbările vizând arsenalul nuclear ca fiind ameninţări pe care SUA şi aliaţii săi trebuie să le abordeze.

“Pentru a descuraja o Rusie revanşardă, SUA şi aliaţii săi din NATO trebuie să reconstruiască capacitatea şi capabilitatea forţei militare în Europa”, se menţionează în raport.

De asemenea, raportul a reflectat pericolul reprezentat de “organizaţiile transnaţionale ameninţătoare”, în mod specific grupurile teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, susţinând că implicarea SUA în regiune “nu poate să înceteze”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor