SUA ridică embargoul asupra armelor în Cipru. Turcia critică vehement evoluţia
alte articole
SUA va permite exportarea articolelor militare „neletale” către Cipru, membru al UE, ridicând o interdicţie impusă de pe vremea conflictului cipriot.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis anunţul preşedintelui Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, într-un apel telefonic marţi.
Evoluţia survine într-un moment tensionat în Mediterana de Est. Turcia a generat tensiuni majore cu Grecia, Cipru şi Egipt, intenţionând să sondeze zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă exclusivă a Ciprului.
Vasul de foraj trimis de Ankara a fost însoţit de nave militare, lucru care a împins Grecia să îşi pună forţele militare în alertă maximă. Weekendul trecut tensiunile au dus la un pas de conflict armat.
Pompeo a „reafirmat în continuare sprijinul SUA pentru o soluţionare cuprinzătoare pentru reunificarea insulei” - având în vedere că embargoul asupra armelor a fost impus în 1987, în speranţa că va încuraja reunificarea, după invazia militară a Turciei şi ocuparea unei jumătăţi - de nord - a insulei din 1974.
Preşedintele cipriot a salutat ridicarea temporară a sancţiunilor, în timp ce, în mod previzibil, Turcia o consideră o ameninţare directă, îndemnând imediat Washingtonul să inverseze cursul:
"Masura otrăveşte mediul de pace şi stabilitate din regiune", a declarat Ministerul turc de Externe, adăugând că evoluţia "nu respectă spiritul de alianţă" dintre SUA şi Turcia.
Dacă Washingtonul nu va inversa cursul, potrivit Ministerului turc: "Turcia, ca ţară garantă, va lua măsurile decisive necesare pentru a garanta securitatea poporului turc-cipriot, în conformitate cu responsabilităţile sale legale şi istorice".
Dar Pompeo a reafirmat pe Twitter că „Cipru este un partener cheie în estul Mediteranei” şi a adăugat: „Vom renunţa la restricţiile privind vânzarea de articole şi servicii de apărare neletale către Republica Cipru, pentru anul fiscal următor”.
Franţa a fost cea mai vocală ţară a blocului UE care a condamnat încălcarea, de către Turcia, a apelor şi a zonelor economice greceşti şi cipriote.
Ankara îşi motivează suveranitatea asupra zonei în care intenţionează să foreze hidrocarburi pe baza existenţei Republicii Cipriote Turce, nerecunoscută de comunitatea internaţională.