SUA ridică embargoul asupra armelor în Cipru. Turcia critică vehement evoluţia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)
A.P.
03.09.2020

SUA va permite exportarea articolelor militare „neletale” către Cipru, membru al UE, ridicând o interdicţie impusă de pe vremea conflictului cipriot.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis anunţul preşedintelui Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, într-un apel telefonic marţi.

Evoluţia survine într-un moment tensionat în Mediterana de Est. Turcia a generat tensiuni majore cu Grecia, Cipru şi Egipt, intenţionând să sondeze zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă exclusivă a Ciprului.

Vasul de foraj trimis de Ankara a fost însoţit de nave militare, lucru care a împins Grecia să îşi pună forţele militare în alertă maximă. Weekendul trecut tensiunile au dus la un pas de conflict armat.

Pompeo a „reafirmat în continuare sprijinul SUA pentru o soluţionare cuprinzătoare pentru reunificarea insulei” - având în vedere că embargoul asupra armelor a fost impus în 1987, în speranţa că va încuraja reunificarea, după invazia militară a Turciei şi ocuparea unei jumătăţi - de nord - a insulei din 1974.

Preşedintele cipriot a salutat ridicarea temporară a sancţiunilor, în timp ce, în mod previzibil, Turcia o consideră o ameninţare directă, îndemnând imediat Washingtonul să inverseze cursul:

"Masura otrăveşte mediul de pace şi stabilitate din regiune", a declarat Ministerul turc de Externe, adăugând că evoluţia "nu respectă spiritul de alianţă" dintre SUA şi Turcia.

Dacă Washingtonul nu va inversa cursul, potrivit Ministerului turc: "Turcia, ca ţară garantă, va lua măsurile decisive necesare pentru a garanta securitatea poporului turc-cipriot, în conformitate cu responsabilităţile sale legale şi istorice".

Dar Pompeo a reafirmat pe Twitter că „Cipru este un partener cheie în estul Mediteranei” şi a adăugat: „Vom renunţa la restricţiile privind vânzarea de articole şi servicii de apărare neletale către Republica Cipru, pentru anul fiscal următor”.

Franţa a fost cea mai vocală ţară a blocului UE care a condamnat încălcarea, de către Turcia, a apelor şi a zonelor economice greceşti şi cipriote.

Ankara îşi motivează suveranitatea asupra zonei în care intenţionează să foreze hidrocarburi pe baza existenţei Republicii Cipriote Turce, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor