Franţa şi Italia participă la manevrele Greciei în Mediterana

Un avion de vânătoare francez, modelul Rafale, deasupra Mediteranei
Un avion de vânătoare francez, modelul Rafale, deasupra Mediteranei (GERARD JULIEN/AFP/Getty Images)

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis că nu face „nicio concesie” Greciei în dosarul disputei dintre cele două ţări legată de proiectele de prospecţiuni geologice pe care Turcia se încăpăţânează să le întreprindă în Mediterana de Est, într-o zonă exclusivă a Greciei şi Ciprului.

Preşedintele turc a declarat, miercuri, după ce a trimis în zonă o navă de foraj însoţită de nave militare, că Turcia va „face tot ce este necesar” pentru a-şi asigura drepturile teritoriale.

"Nu dorim teritoriul, suveranitatea şi interesele altcuiva, dar nu vom face concesii cedând ceea ce este al nostru", a spus Erdogan, solicitând Greciei să "evite greşelile care o vor duce la ruină".

Franţa lui Macron este de partea Greciei, apărând cauza Greciei şi Ciprului şi trimiţând avioane şi tehnică militară care să prevină încălcarea teritoriului maritim şi a Zonelor Economice Exclusive (ZEE) ale acestora.

De atunci, Franţa a confirmat desfăşurarea fregatei „Lafayette” şi a celor trei avioane de luptă Rafale în Cipru. Franţa va participa, de asemenea, la un „exerciţiu maritim masiv” care se desfăşoară de miercuri în estul Mediteranei şi care se bucură de participarea Greciei, Ciprului, Franţei şi Italiei.

Numit „Eunomia”, exerciţiul militar este un semnal clar şi ferm pentru Turcia, menit să consolideze „statul de drept ca parte a politicii de reducere a tensiunilor”.

Ministrul Apărării grec, Nikos Panagiotopoulos, a precizat în mod special că „Iniţiativa… îşi propune să demonstreze angajamentul celor patru ţări mediteraneene europene faţă de statul de drept ca parte a politicii de reducere a tensiunilor”.

Exerciţiile au început miercuri şi se vor termina vineri, săptămâna aceasta.

UE s-a pronunţat ferm pentru apărarea poziţiei Greciei şi Ciprului şi împotriva expansiunii tot mai pronunţate a Turciei, care încearcă să obţină controlul asupra unor resurse de hidrocarburi în regiune.