Grecia intenţionează să îşi mărească zona maritimă exclusivă vestică. Turcia fumegă

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (Captură Foto)

Grecia intenţionează să extindă limita vestică a apelor sale teritoriale în Marea Ionică la 12 mile marine, a declarat miercuri premierul Kyriakos Miţotakis.

Italia şi Albania, care au, de asemenea, acces la Marea Ionică, au fost informate oficial despre planurile Greciei. Un proiect de lege pe această temă va fi înaintat parlamentului în curând, a declarat Miţotakis, citat de Reuters.

„Grecia îşi va extinde apele teritoriale occidentale la 12 mile marine de la şase”, a declarat Miţotakis parlamentarilor în cadrul unei dezbateri privind aprobarea unui acord referitor la limitele maritime dintre Grecia şi Italia.

Cele două ţări au semnat un acord privind limitele maritime în iunie, prin care a fost instituită o zonă economică exclusivă şi soluţionarea problemelor privind drepturile de pescuit în Marea Ionică.

Un acord maritim separat al Greciei cu Egiptul, care potrivit Turciei, a încălcat zona sa continentală, este de asemenea în dezbatere în parlamentul grec, iar parlamentarii trebuie să voteze joi ambele acorduri.

Miţotakis a declarat că ministrul de Externe, Nikos Dendias, va vizita în curând Tirana pentru a discuta un acord maritim cu Albania.

Turcia a avertizat că o mişcare similară a Atenei ar fi un motiv de război.

Cele două ţări sunt în dispută cu privire la întinderea platformelor lor continentale şi a graniţelor maritime, conflictul escaladând după ce Turcia a trimis o navă de sondaj în apele mediteraneene aflate în litigiu în această lună.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a sunat joi pe Miţotakis pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii din Mediterana de Est, a declarat biroul premierului grec într-un comunicat.

Miţotakis i-a precizat lui Trump că Grecia este pregătită să ajute la reducerea tensiunilor, atâta timp cât Turcia va pune capăt provocărilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe