SUA respinge oferta lui Putin pentru discuţii de nivel înalt în privinţa Siriei
alte articole
Casa Albă a respins propunerea ruşilor de a-l trimite pe premierul Dmitri Medvedev în SUA pentru discuţii privind cooperarea militară în Siria, susţinând că este un semn de “disperare”, conform RFE/RL.
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus vizita lui Medvedev în 13 octombrie, însă fost respinsă rapid de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, în 14 octombrie.
Washingtonul şi Moscova au purtat discuţii privind evitarea ciocnirilor accidentale între armatele lor, care desfăşoară campanii separate de bombardamente în Siria. Dar SUA a refuzat să discute despre o coordonare mai amplă cu Rusia cât timp aceasta continuă să îl susţină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.
“Nu suntem interesaţi să facem acest lucru cât timp Rusia nu doreşte să aducă o contribuţie constructivă la efortul nostru” împotriva grupului Statului Islamic, a adăugat Earnest.
“Rusia are propria ei agendă ... Mi se pare surprinzător faptul că preşedintele Putin ar recurge, într-un semn de disperare, la trimiterea în SUA a oficialului numărul doi în guvernul rus, pentru a încerca să ne convingă să ne alăturăm lor.”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, şi-a exprimat “regretul” pentru “refuzul SUA de a începe dialogul”.
În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic (ISIL) în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale ISIL.
Luni, Uniunea Europeană a cerut încetarea imediată a loviturilor aeriene ruseşti împotriva grupurilor rebele moderate care operează în Siria şi care sunt susţinute de Occident.
“Recentele atacuri militare ruseşti care vizează ... opoziţia moderată reprezintă o mare îngrijorare şi trebuie să înceteze imediat”, conform unei declaraţii a miniştrilor de externe ai UE.
Miniştrii au susţinut că raidurile ruseşti riscă să extindă criza din Siria, “subminează procesul politic, agravează situaţia umanitară şi amplifică radicalizarea”.