Putin: "Unii parteneri occidentali au tărâţe în cap"
alte articole
Unii dintre partenerii internaţionali ai Rusiei au “tărâţe în cap” deoarece nu înţeleg că actuala campanie militară rusească din Siria urmăreşte să ajute în lupta împotriva terorismului, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.
Putin a făcut aceste afirmaţii la o conferinţă anuală organizată marţi de VTB Capital la Moscova, conform Bloomberg.
Din “respect”, Rusia a anunţat SUA şi Uniunea Europeană în avans că intenţionează să lanseze lovituri aeriene împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri militante din Siria, a mai susţinut Putin. Acest lucru a arătat că Rusia este pregătită să coopereze în privinţa conflictului sirian, în timp ce nimeni nu a avertizat vreodată autorităţile din Moscova în legătură cu operaţiunilor lor, a adăugat şeful Kremlinului.
Putin a folosit această expresie colorată (“tărâţe în cap”) – care în mod normal descrie pe cineva confuz – pentru a caracteriza relaţiile cu SUA şi aliaţii săi în privinţa Siriei în contextul în care tensiunile dintre cele două tabere sunt amplificate de bombardamentele şi atacurile cu rachete ruseşti, care au început în 30 septembrie.
Uniunea Europeană a cerut, luni, Rusiei să suspende atacurile sale asupra grupurilor moderate care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
În acelaşi timp, secretarul american al Apărării Ashton Carter a avertizat că acţiunile Rusiei “vor avea consecinţe” şi că bombardamentele ruseşti “doar vor amplifica” războiul civil care zguduie Siria de peste 4 ani.
Rusia “nu a primit niciun răspuns” când i-a rugat pe partenerii internaţionali să furnizeze informaţii despre ţintele teroriste din Siria sau, să spunem, cel puţin unde ar trebui să bombardeze avioanele ruseşti, a declarat Putin.
“Nu este o glumă, nu inventez acest lucru”, a adăugat preşedintele rus.
Este de menţionat faptul că începând cu 30 septembrie, când a lansat campania sa de lovituri aeriene, Rusia a atacat în repetate rânduri grupurile de opoziţie care au luptat atât cu ISIL cât şi cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Rebelii susţin că atacurile împotriva grupurilor de opoziţie urmăresc să le slăbească până în punctul în care singura lor alegere să fie aceea între a susţine regimul Assad sau a susţine ISIL.
Vineri, profitând de bombardamentele ruseşti din vestul provinciei Alep, care i-au forţat pe rebeli să îşi consolideze liniile de apărare, ISIL a înaintat spre sudul provinciei şi în câteva ore a preluat controlul asupra mai multor sate şi comune situate la nord de oraş.