Erdogan: Exploziile “gemene” din Turcia au rădăcini în Siria

La câteva zile după ce două explozii au ucis zeci de oameni în Ankara, preşedintele turc a declarat că, în ciuda faptului că investigarea incidentului continuă, există informaţii care indică faptul că atacul ar fi legat de Siria.
Membrii echipei de medico-legale a poliţiei adună dovezi la locul celor două explozii care au zguduit Ankara în 10 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.10.2015

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că exploziile gemene, care au zguduit capitala Ankara şi au ucis zeci de oameni săptămâna trecută, au legătură cu Siria, unde grupul terorist Statul Islamic a ocupat mari teritorii până la graniţa turcă.

“Am primit informaţii că au existat unele pregătiri pentru diverse atacuri prin intrarea în ţara noastră. Unele informaţii susţin că aceste pregătiri au rădăcini în Siria”, a declarat Erdogan la o conferinţă comună de presă cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, aflat marţi într-o vizită în Ankara, a raportat ziarul turcesc Hürriyet Daily News.

Erdogan a recunoscut, de asemenea, că trebuie să fi existat anumite breşe în securitatea internă a ţării care au dus la desfăşurarea atacului, adăugând că investigaţiile curente vor dezvălui cât de ample sunt aceste breşe.

Preşedintele turc a mai anunţat că a ordonat Consiliului de Supraveghere al Statului - o agenţie de inspectare din cadrul preşedinţiei turce - să iniţieze o investigaţie specială asupra exploziilor şi să abordeze atacul dintr-o altă perspectivă.

El a adăugat că Ankara ia în considerare toate opţiunile în căutarea vinovaţilor, care pot fi atât membri ai Statului Islamic cât şi ai grupului separatist kurd PKK. Totuşi, el a avertizat că este nevoie de o oarecare răbdare deoarece se desfăşoară teste ADN asupra rămăşiţelor celor doi sinucigaşi cu bombă.

Între timp, mii de manifestanţi au umplut străzile mai multor oraşe şi comune din ţară pentru a condamna exploziile fatale. Protestele au avut loc în ciuda interdicţiei emise de oficialii securităţii în privinţa desfăşurării unor astfel de acţiuni.

În Ankara, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime de oameni care a încercat să mărşăluiască în oraş, în timp ce un grup de studenţi a organizat pentru scurt timp un protest de tip sit-în la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Ankara pentru a comemora victimele.

În 10 octombrie, cele două explozii puternice au vizat un grup de activişti care s-au întâlnit în faţa principalei gări din Ankara pentru a participa la un marş paşnic organizat de grupurile de stânga şi pro-kurde din opoziţie. Guvernul turc susţine că 97 de oameni au murit în acest atac, în timp ce partidul pro-kurd HDP susţine că numărul victimelor este 128.

Incidentul a amplificat tensiunile politice din ţară, în condiţiile în care Turcia se pregăteşte pentru alegeri anticipate în 1 noiembrie.

Partidul AKP al lui Erdogan nu a putut câştiga o majoritate în alegerile parlamentare din luna iunie şi a eşuat să formeze un guvern de coaliţie cu principalele facţiuni din opoziţie. Este pentru prima dată în istoria Turciei când un partid major eşuează să convingă opoziţia să participe la formarea unui guvern de coaliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor