SUA respinge cererea Rusiei de a opri expansiunea NATO: Tipic de manual, pentru a justifica o acţiune agresivă asupra Ucrainei
alte articole
SUA şi NATO au respins, vineri, cererea Rusiei ca alianţa militară să oprească expansiunea spre est. Pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei, Rusia a înaintat către Bruxelles o serie de condiţii care să-i "garanteze securitatea", iar cerinţa a Rusiei este garanţia că Ucraina nu va adera la NATO.
„NATO nu a promis niciodată că nu va admite noi membri; nu putea să facă asta şi nu dorea”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken după o întâlnire virtuală a miniştrilor de Externe ai NATO ţinută vineri.
Secretarul general al NATO a făcut comentarii similare mai devreme în cursul zilei. „Nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul fiecărei naţiuni de a-şi decide propria cale, inclusiv aranjamentele de securitate din care doreşte să facă parte”, a spus el.
Oficialii americani şi ruşi urmează să se întâlnească la Geneva pe 10 ianuarie pentru a discuta despre Ucraina şi alte probleme, iar NATO va purta discuţii cu Moscova pe 12 ianuarie.
Blinken a acuzat Rusia că face solicitări nerezonabile pentru a sabota diplomaţia.
„Cu siguranţă, o parte din manualul [lui Putin] este de a publica o listă de cerinţe absolut de neacceptat ca bază a discuţiilor şi apoi de a pretinde că cealaltă parte nu se implică, pentru ca în final să folosească acest lucru ca justificare pentru o acţiune agresivă”, a spus Blinken.
Ucraina este un potenţial membru NATO din 2008 şi cooperează cu Alianţa în ceea ce priveşte exerciţiile militare. Ascensiunea Ucrainei în NATO nu a fost niciodată o preocupare când Viktor Ianukovici era preşedinte - din 2010 până în 2014.
De la căderea regimului Ianukovici în 2014 şi invadarea Crimeei, SUA au acordat Ucrainei peste 2 miliarde de dolari în ajutor militar.