Revoluţia din Kazahstan, oprită de intervenţia Rusiei

Revoluţie în Kazahstan
Revoluţie în Kazahstan (Valery Sharifulin / TASS / Getty Images)

Situaţia din Kazahstan s-a stabilizat, în ciuda faptului că mai activează puncte de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, conform unei declaraţii oficiale făcută vineri de biroul administraţiei prezidenţiale kazahe.

Conform presei locale, în centrul financiar Almaty se mai aud împuşcături sporadice. Oraşul a fost scena celor mai violente proteste.

Kazahstanul s-a confruntat cu revolte generate de scumpirea gazului lichefiat. Protestele au devenit revolte de amploare la adresa regimului şi au rezultat în ciocniri violente între forţele de securitate şi demonstranţi.

Preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokayev a declarat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva protestatarilor, pe care i-a numit ”terorişti”. Tokayev a respins orice negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi”, despre care a spus că sunt în număr de circa 20.000, afirmând că au ”un plan clar” şi ”un nivel înalt de pregătire de luptă”.

”Luptătorii nu s-au predat, se pregătesc din nou să comită crime. Trebuie să ducem lupta împotriva lor până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruşi”, a avertizat Tokayev.

Preşedintele kazah a reproşat fostului său guvern că nu a fost capabil să prevină aceste ”atacuri teroriste”.

În desfăşurarea revoltelor, pe lângă ”teroriştii” locali şi străini, ar fi fost implicaţi şi specialişti antrenaţi în manipularea publicului prin răspândirea de ştiri false care ar fi fost coordonaţi de un post de comandă central, nenumit, a mai spus Tokayev.

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri un bilanţ provizoriu de la începutul revoltelor, menţionând că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.211 participanţi la revolte au fost arestaţi. De asemenea, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din care face parte fosta republică sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe