SUA relaxează temporar restricţiile împotriva Huawei. Ren Zhengfei susţine că SUA subestimează compania chineză
alte articole
Guvernul american a relaxat temporar restricţiile comerciale impuse săptămâna trecută asupra companiei chineze Huawei, măsură ce urmăreşte să reducă perturbarea clienţilor săi, dar care a fost respinsă de fondatorul chinez, care a declarat că firma este pregătită pentru acţiunile americanilor.
Departamentul Comerţului al SUA va permite Huawei Technologies Co Ltd să cumpere produse americane pentru a-şi menţine reţelele existente şi pentru a furniza actualizări ale programelor pentru telefoanele Huawei existente.
Celui mai mare producător de echipamente pentru telecomunicaţii din lume încă i se interzice să cumpere piese şi componente americane pentru a produce noi produse fără a deţine aprobări de licenţe, care probabil nu vor fi aprobate.
Washingtonul a susţinut că a impus restricţiile din cauza implicării Huawei în activităţi care sunt contrare intereselor ţării în domeniul securităţii naţionale sau al politicii externe.
Noua autorizaţie guvernamentală americană urmăreşte să ofere timp operatorilor de telecomunicaţii care se bazează pe echipamentele Huawei să facă alte aranjamente, a precizat secretarul comerţului Wilbur Ross într-o declaraţie publicată luni.
“Pe scurt, această licenţă va permite continuarea operaţiunilor pentru utilizatorii de telefoane mobile Huawei şi pentru reţelele rurale care există deja”, a precizat Ross.
Licenţa, care este valabilă până la data de 19 august, sugerează că schimbările în lanţul de aprovizionare al Huawei ar putea avea consecinţe imediate, cuprinzătoare şi neintenţionate pentru clienţii săi.
Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat marţi că relaxarea temporară a sancţiunilor americanilor nu reprezintă prea mult pentru compania sa, deoarece aceasta s-a pregătit pentru un astfel de scenariu.
“Acţiunile recente ale guvernului american subestimează capabilităţile noastre”, a afirmat Ren într-un interviu la televiziunea chineză de stat CCTV.
Departamentul american al Comerţului a anunţat că va evalua posibilitatea prelungirii scutirilor acordate mai mult de respectivele 90 de zile.
În 15 mai, Trump a declarat stare de urgenţă naţională în ceea ce priveşte echipamentele de telecomunicaţii produse de străini, ce sunt considerate a fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Ordinul executiv nu a făcut în mod specific referire la anumite companii sau ţări, însă, în aceeaşi zi, Departamentul Comerţului a inclus pe o listă neagră Huawei şi 68 de companii afiliate, interzicându-le să cumpere fără permisiune echipamente şi componente de la companii americane.
Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din întreaga lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia.
De asemenea, anul trecut, SUA, Australia, Japonia şi Noua Zeelandă au interzis participarea companiei Huawei la contracte guvernamentale, invocând temeri legate de securitatea naţională, în timp ce alte ţări au afirmat că sunt la rândul lor îngrijorate de activităţile Huawei.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.