SUA nu negociază cu Snowden

Casa Albă a anunţat luni că nu se pune problema vreunei negocieri cu fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden în schimbul documentelor furate de acesta şi în acelaşi timp a cerut întoarcerea acestuia în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj, raportează AFP.
Andrei Pricopie
17.12.2013

alte articole

Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)
Andrei Pricopie
17.12.2013

Casa Albă a anunţat luni că nu se pune problema vreunei negocieri cu fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden în schimbul documentelor furate de acesta şi în acelaşi timp a cerut întoarcerea acestuia în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj, raportează AFP, citat de Agerpres.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat”, a declarat Jay Carney, un purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, ca urmare a solicitării de a exprima un punct de vedere referitor la declaraţiile făcute la postul de televiziune CBS de Rick Ledgett, un agent al NSA.

Rick Ledgett a precizat duminică, în cadrul unui interviu, că, „din punct de vedere personal”, ar fi favorabil negocierilor cu Snowden pentru a recupera documentele sustrase de acesta.

Edward Snowden este refugiat din vară în Rusia, unde i-a fost acordat azil temporar şi chiar s-a angajat la una dintre cele mai mari companii de IT din Rusia.

Carney a subliniat că agentul NSA Ledgett şi-a exprimat doar o „opinie personală” şi a reamintit că Snowden este „inculpat pentru că a divulgat informaţii secrete”, acţiune care reprezintă un „delict federal”. Acesta ar trebui „să se întoarcă în Statele Unite cât mai repede posibil” pentru a se confrunta cu aceste acuzaţii, beneficiind desigur de o „deplină protecţie” constituţională, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane.

Snowden a provocat adevărate scandaluri globale punând SUA în mijlocul mai multor scandaluri de spionaj. Acesta a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, care viza inclusiv aliaţii Statelor Unite şi liderii acestora. Potrivit AFP, acesta ar fi sustras circa 1,7 milioane de documente.

Până în prezent, doar 58.000 dintre acestea au fost transmise presei, susţine redactorul-şef al cotidianului britanic The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor