Artur Mas este acuzat de crearea unei 'agenţii de spionaj' (revista presei spaniole)

Seful executivului regional catalan, Artur Mas.
Seful executivului regional catalan, Artur Mas. (David Ramos / Getty Images)

Bruxellesul impune amenzi unor bănci pentru manipularea Euribor, şeful executivului regional din Catalonia, Artur Mas, este acuzat de crearea unei 'agenţii de spionaj', lipsa licenţiaţilor în matematică condamnă învăţământul spaniol la eşec, iar Garda Civilă din Spania îi urmăreşte pe demnitarii sindicatului spaniol UGT în companiile care au primit finanţare pentru formare profesională, scriu joi cele mai importante cotidiene spaniole.

Bruxellesul impune o amendă record unui număr de şase bănci, pentru manipularea dobânzii Euribor, semnalează cotidianul El Pais, după ce comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a sancţionat cu 1,7 miliarde de euro cele şase entităţi bancare - niciuna din Spania.

Formaţiunea politică locală din Catalonia, Ciutadans, îl acuză pe şeful guvernului regional, Artur Mas, că a creat 'o agenţie de spionaj'. Şeful guvernului regional catalan neagă existenţa proiectului, deşi există un document detaliat care ar dovedi contrariul, arată cotidianul ABC.

Lipsa matematicienilor condamnă la eşec în cadrul testelor PISA. Numai o treime dintre profesorii care predau matematica sunt licenţiaţi în acest domeniu, iar problema profesorului recalificat este că niciodată nu va preda cu pasiunea expertului, constată cotidianul La Vanguardia. Cotidianul catalan consideră că în calitatea orelor se resimte prezenţa scăzută a licenţiaţilor în matematică.

Cotidianul La Razon susţine că Garda Civilă îi urmăreşte pe lideri din cadrul sindicatului spaniol UGT în cadrul companiilor care au primit subvenţii publice pentru formare profesională. În cadrul unui dosar separat de cel al deturnării de fonduri publice din cele destinate indemnizaţiilor de şomaj în Andaluzia, instanţa cercetează finanţarea neregulată a sindicatului spaniol menţionat, precizează cotidianul spaniol. Alături de alte cotidiene centrale, La Razon publică fotografia în care reapare regele Juan Carlos, după intervenţia chirurgicală suferită recent, şi anunţă că acesta îşi va relua activitatea publică.

Cotidianul catalan El Periodico avertizează asupra pericolului unei 'explozii în electricitate', întrucât guvernul ar urma să sprijine sectorul, şi va permite încă o vânzare a bonurilor de trezorerie pentru finanţare - acţiune care va fi însă plătită cu încasările de la consumatori, prezente în factura la electricitate.

În plus, toate cotidienele spaniole publică joi informaţii despre cea mai recentă descoperire făcută la situl arheologic de la Atapuerca (Burgos): ADN-ul uman cel mai vechi are 400.000 de ani şi provine din mica localitate din comunitatea autonomă Castilla y Leon. Presa publică fotografii cu femurul din care s-a extras material genetic pentru a face testele ADN.