Kucerena, avocatul lui Snowden cu relaţii în serviciile secrete ruse

Avocatul rus Anatoli Kucerena a fost ales să se ocupe de cazul fostului analist CIA Edward Snowden, căruia i-a obţinut statutul de refugiat, iar acest lucru nu a fost întâmplător - lui Kucerena i se atribuie relaţii privilegiate cu serviciile secrete ruse, comentează miercuri ziarul spaniol ABC.

În Camera publică, anexată preşedinţiei, Kucerena conduce Comisia de control al FSB (fost KGB) şi reforma sistemului judiciar. Acest avocat în vârstă de 53 de ani este, prin urmare, cea mai bună legătură a fugarului american cu serviciile de informaţii ruse, dornice să ştie cât mai multe despre programul de ascultare şi spionajul masiv al NSA.

Anatoli Kucerena a făcut un lucru asemănător în anii '90. El l-a apărat atunci pe un mafiot local, iar informaţiile pe care le primea de la clientul său ajungeau la FSB şi la conducerea poliţiei. Toate lumea avea de câştigat: infractorul era achitat sau beneficia de reducerea pedepsei, statul afla mai multe despre criminalitatea organizată, iar cariera lui Kucerena beneficia de această cooperare fructuoasă.

Nimeni nu ar fi crezut că va ajunge atât de departe când s-a angajat ca agent de circulaţie la Moscova. Kucerena, care s-a născut într-o localitate de lângă Chişinău, capitala Republicii Moldova, a fost trimis să facă serviciul militar obligatoriu la un detaşament de rachete din apropierea Moscovei. Când a terminat serviciul militar, nu s-a mai întors pe meleagurile natale şi a rămas la Moscova.

Fără a avea studii superioare, el a reuşit să intre în ceea se numea atunci miliţie la una din brigăzile de poliţie rutieră şi a studiat în paralel dreptul. A urmat cursurile la seral sau prin corespondenţă. Înainte chiar de a-şi lua diploma, în 1991, el devenise deja consilier juridic la numeroase firme, însă nu datorită cunoştinţelor dobândite în facultate, ci relaţiilor din cadrul poliţiei. Şi-a creat propriul birou de avocatură în 1995 şi s-a pus la dispoziţia unui om de afaceri cu reputaţie dubioasă, Serghei Lisovski, patron între altele al unei agenţii de publicitate.

Lisovski a fost acuzat în acelaşi an de complicitate la asasinarea ziaristului Vladislav Listiev, iar în 1996 a fost implicat în presupusa finanţare ilegală a campaniei electorale al preşedintelui de atunci, Boris Elţin. A fost achitat în ambele procese, ceea ce a făcut să crească considerabil reputaţia lui Kucerena. Graţie lui Lisovski, tânărul avocat a început să aibă legături cu personaje din anturajul statului, precum fostul magnat Borís Berezovski sau artizanul privatizărilor Anatoli Ciubais. Kucerena a apărat în tribunale interesele unor personalităţi, precum regizorul Nikita Mihalkov, directorul de teatru Iuri Liubímov, actorul Iuri Iákovlev, sau ale artiştilor Iosif Kobzon şi Filipp Kirkórov. S-a ocupat şi de cazul unor sportivi acuzaţi de dopaj.

Anatoli Kucerena a lucrat şi pentru Alimjan Tohtahunov, alias 'Taiwanezul', care potrivit presei ruse era unul dintre cei mai puternici capi ai mafiei de atunci. În vremea aceea, avocatul a fost atacat în casa lui şi bătut cu sălbăticie. Presa a vorbit atunci despre o posibilă 'reglare de conturi' ca urmare a divulgării de informaţii poliţiei.

Preşedintele Vladimir Putin l-a inclus pe Kucerena în Camera Publică, în noiembrie 2005, datorită lui Vladislav Surkov, care până în decembrie 2011 a fost mâna dreapta a liderului rus. Vilele lui Kucerena şi Surkov sunt învecinate în mica localitate Gribovo, de la periferia Moscovei. Avocatul s-a despărţit de prima lui soţie, Olga Maidán, cu care s-a luptat în instanţă pentru custodia fiicei lor Anastasia, în vârstă de 9 ani. Cum era de aşteptat, a câştigat el.

Kucerena a câştigat şi un proces intentat de foştii colegi de la poliţia rutieră trafic o infracţiune gravă: pentru a evita traficul la întoarcerea acasă la Gribovo, el a circulat o porţiune pe sens opus. Poliţiştii care l-au denunţat au fost ulterior admonestaţi. Acum când îl reprezintă pe Snowden, juristul se ocupă cu inducerea în eroare a ziariştilor pentru a-i împiedica să afle locul unde se ascunde fostul consultant CIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii