SUA nu mai are portavioane desfăşurate în Pacific. Conflictele din Orientul Mijlociu distrag atenţia Pentagonului de la China

Marina SUA nu are în prezent niciun portavion desfăşurat în Pacific, deoarece conflictele în curs din Orientul Mijlociu solicită atenţia armatei americane.
Lipsa de portavioane americane, într-o regiune pe care Pentagonul a catalogat-o ca fiind prioritară, ridică unele preocupări potenţiale cu privire la faptul dacă actuala situaţie a forţelor corespunde priorităţilor declarate, în special în condiţiile în care China îşi exercită influenţa, alarmând aliaţii şi partenerii SUA.
Grupul de atac condus de portavionul Abraham Lincoln a sosit în Orientul Mijlociu săptămâna trecută, alăturându-se grupului de atac condus de portavionul Theodore Roosevelt, care se află în acea zonă de la începutul lunii, potrivit Business Insider.
Ambele grupuri de atac au venit din Pacific, iar Pentagonul a declarat că ambele vor rămâne în Orientul Mijlociu pentru o perioadă de timp nedeclarată. Anterior, alte două portavioane americane au fost desfăşurate pe Coasta de Est în Orientul Mijlociu şi în Mediterana de Est, ca răspuns la crizele în curs.
Cea mai recentă desfăşurare marchează prima dată când două grupuri de atac conduse de portavioane americane au operat împreună în Orientul Mijlociu din 2020. Este, de asemenea, un semnal puternic al sprijinului SUA pentru Israel şi se doreşte a fi un factor de descurajare împotriva Iranului şi a aliaţilor săi. Şi a avut loc într-un moment periculos, când regiunea se pregăteşte pentru noi violenţe şi tulburări.
Însă mutarea a lăsat Pacificul fără un portavion american desfăşurat, o platformă de luptă puternică şi un simbol vizibil al puterii navale americane care reflectă interesele şi angajamentele de securitate ale SUA în regiunile prioritare.
Portavioanele americane şi celelalte nave de război din grupurile lor de atac aduc o cantitate enormă de putere de foc în orice situaţie, ceea ce le transformă în mijloace formidabile de proiecţie a puterii care reprezintă capacitatea de acţiune şi pregătirea armatei.
Toate portavioanele americane cu baza pe coasta de vest sunt în port sau indisponibile în prezent. USS Ronald Reagan, care a fost ancorat în Japonia timp de nouă ani ca singurul portavion al Marinei SUA desfăşurat în avans, a fost recent readus în SUA. Iar înlocuitorul său, USS George Washington, rămâne pentru moment în San Diego.
Întrebat despre cât timp se aşteaptă armata americană să nu aibă un portavion în regiune şi dacă absenţa portavioanelor este îngrijorătoare, secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că regiunea Indo-Pacific este în continuare obiectivul principal al SUA, o declaraţie în concordanţă cu retorica Pentagonului care identifică în mod constant China drept o "provocare prioritară" pentru armată.
"Ştiţi, pe măsură ce ne uităm la gestionarea forţei globale şi pe măsură ce ne uităm la cerinţele din întreaga lume în vederea susţinerii intereselor noastre de securitate naţională, avem întotdeauna mare grijă să ne asigurăm că putem acoperi aceste angajamente pentru a le include în teatrul nostru prioritar, care este regiunea Indo-Pacific", a declarat Ryder reporterilor marţi.
"Aşadar, avem o capacitate semnificativă acolo pentru a include o prezenţă navală mare", a adăugat el.
La începutul acestei luni, Ryder a răspuns la o întrebare similară cu privire la posibilitatea ca Pentagonul să îşi desfăşoare forţele în Pacific şi Orientul Mijlociu în acelaşi timp.
"Comandamentul din regiunea Indo-Pacific continuă să fie teatrul nostru prioritar, iar acest lucru indică numărul de forţe pe care le avem şi care sunt localizate în regiune", a afirmat Ryder.
Bryan Clark, fost ofiţer de Marină şi actual expert în domeniul apărării la Hudson Institute, a declarat pentru site-ul citat că "incapacitatea SUA de a menţine mai mult de un portavion în Pacific, în lipsa unei intensificări a situaţiei pe timp de război, va impune Marinei să se bazeze mai mult pe grupuri amfibii operaţionale şi pe submarine pentru a descuraja agresiunea din partea Chinei sau a Coreei de Nord".
În prezent, Marina SUA are în Pacific grupurile de intervenţie amfibie Boxer şi America, conform USNI News. Activităţile submarinelor nu sunt difuzate la fel de clar ca cele ale altor nave.
Un purtător de cuvânt al Flotei SUA din Pacific a declarat pentru Business Insider că SUA are "mai multe nave care operează în Pacific pentru a promova aderarea la o ordine internaţională bazată pe reguli, precum şi pentru a menţine prezenţa şi flexibilitatea de a răspunde rapid la misiuni persistente şi emergente".
Recentele modificări ale posturii de forţă a puterii navale americane vin pe fondul creşterii tensiunilor în Pacific, în special pe măsură ce China îşi continuă comportamentul agresiv.
Luni, un avion spion militar chinez a încălcat pentru prima dată spaţiul aerian japonez, iar Beijingul continuă, de asemenea, să se confrunte cu navele şi aeronavele filipineze în Marea Chinei de Sud. De asemenea, China şi-a sporit presiunea asupra Taiwanului, continuând să provoace îngrijorări cu privire la o potenţială blocadă sau invazie.
Armata SUA serveşte drept garant al securităţii Taiwanului şi al aliaţilor americani din regiunea Indo-Pacific. Pe măsură ce tensiunile cresc, se amplifică şi riscurile, subliniind importanţa de a putea menţine descurajarea în această regiune, la fel ca în Orientul Mijlociu. Toate acestea nu depind de un portavion, dar diferenţa este totuşi notabilă.