SUA neagă că Israelul ar fi spionat discuţiile nucleare iraniene

SUA susţine că a luat măsuri pentru a asigura confidenţialitatea discuţiile nucleare dintre Iran şi marile puteri mondiale, contestând un raport care susţine că Israelul a spionat aceste negocieri.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.06.2015

SUA susţine că a luat măsuri pentru a asigura confidenţialitatea discuţiile nucleare dintre Iran şi marile puteri mondiale, contestând un raport care susţine că Israelul a spionat aceste negocieri.

“Luăm măsuri, cu siguranţă, pentru a ne asigura că detaliile confidenţiale şi secrete ale negocierilor vor rămâne în spatele uşilor închise în timpul acestor negocieri”, a declarat joi Jeff Rathke, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Publicaţia americană Wall Stret Journal a raportat miercuri că reţelele informatice ale hotelurilor europene care găzduiesc negocierile nucleare cu uşile închise au fost atacate de un virus suspectat că ar fi fost folosit de spionii israelieni. Compania în securitate cibernetică Kaspersky Lab ZAO, cu sediul în Moscova, a descoperit că trei hoteluri europene au fost atacate de o versiune a spyware-ului Duqu.

Oficialii şi experţii în securitate americani consideră că Duqu, un virus identificat pentru prima dată în 2011, a fost proiectat pentru a desfăşura majoritatea operaţiunilor israeliene de colectare de date sensibile.

“Oamenii din spatele [virusului] Duqu fac parte dintr-unul dintre cele mai talentate şi puternice grupuri şi fac tot ce le stă în putere pentru a rămâne sub radar”, a declarat Costin Raiu, şeful Echipei de Cercetare şi Analiză Globală din cadrul Kaspersky Lab.

Totuşi, Rathke a declarat: “Acestea sunt afirmaţii venite din partea unei companii private în legătură cu un alt guvern, prin urmare nu vom acorda o prea mare însemnătate acestui raport.”

Conform Wall Stret Journal, compania rusă a verificat milioane de calculatoare în toată lume după ce a descoperit că a fost atacată anul trecut de către Duqu. În timp ce mii de hoteluri au fost testate şi considerate “curate”, s-a descoperit că reţelele informatice din trei hoteluri europene, care au un singur lucru în comun, au fost hackuite.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Regimul din Tel Aviv “a negat că ar fi spionat SUA sau alţi aliaţi ai Israelului, deşi a recunoscut că desfăşoară operaţiuni de supraveghere asupra iranienilor, în general”, a adăugat Wall Stret Journal.

Autorităţile din Elveţia şi Austria, unde au avut loc discuţiile privind programul nuclear iranian, au lansat o investigaţie asupra potenţialei operaţiuni israeliene de spionaj.

În timpul investigaţiilor, calculatoarele hotelurilor vizate au fost confiscate datorită “suspiciunii că servicii străine de informaţii operează în Elveţia”.

Grupul de ţări P5 1 – SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania – desfăşoară discuţii intense cu Iranul în vederea finalizării unui acord nuclear cuprinzător până la sfârşitul acestei luni. Cea mai recentă rundă de discuţii a avut loc în capitala austriaca Viena în această săptămână.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor