Israelul lansează un atac aerian în Gaza. Netanyahu acuză Vestul de ignorarea atacurilor palestiniene


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Aviaţia israeliană a bombardat duminică Fâşia Gaza după ce o rachetă palestiniană a lovit teritoriul israelian cu o zi în urmă. În acelaşi timp, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat comunitatea internaţională că ignoră atacurile palestiniene, conform Yahoo News.

Brigăzile Omar, un grup palestinian care susţine Statul Islamic, şi-a asumat răspunderea pentru lansarea rachetei de sâmbătă care, ca şi în cazul loviturilor aeriene israeliene, nu a provocat victime. Brigăzile cer Hamasului, care controlează Fâşia Gaza, să elibereze susţinătorii Statului Islamic care sunt întemniţaţi şi, de asemenea, cer Israelului să elibereze deţinuţii palestinieni.

Israelul şi-a închis punctele sale de frontieră cu enclava controlată de Hamas iar Netanyahu a sugerat că s-ar putea adopta un răspuns militar mai puternic din partea Israelului dacă vor persista atacurile transfrontaliere.

Analiştii politici din Gaza au declarat că salafiştii speră că prăbuşirea acordului de încetare a focului dintre Hamas şi Israel, încheiat la finalul unui război de 50 de zile care a avut loc în 2014 între cele două tabere, va presa Hamasul să elibereze deţinuţii vizaţi.

Israelul a declarat că Hamasul poartă responsabilitatea generală pentru orice atac cu rachetă care provine din enclava cu 1,8 milioane de palestinieni.

Netanyahu a folosit acest incident pentru a-şi lansa propriul atac împotriva criticilor internaţionale la adresa politicilor guvernului său de extremă dreapta faţă de palestinieni şi a opoziţiei sale faţă de încheierea unui acord nuclear între marile puteri şi Iran.

“Nu am auzit pe nimeni din comunitatea internaţională să ne condamne pentru acest atac cu rachetă din Gaza; şi nici ONU nu a scos un cuvânt”, a declarat Netanyahu.

Dând de înţeles că va fi adoptat un răspuns militar israelian mai puternic pentru orice alte atacuri transfrontaliere, premierul israelian a declarat: “Ar fi interesant să vedem dacă această tăcere va continua atunci când vom folosi toată puterea noastră pentru a ne susţine dreptul de a ne apăra.”

Statele Unite şi-au reafirmat duminică suportul lor pentru dreptul Israelului de a se apăra.

Discuţiile pentru pace susţinute de SUA între Israel şi Gaza s-au sistat în aprilie 2014, datorită unor dispute legate de construirea de colonii israeliene în teritoriile palestiniene ocupate şi datorită acordului încheiat între Hamas şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.