SUA învinuieşte Iranul pentru noile atacuri din Golful Oman. Teheranul respinge acuzaţia
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat joi că SUA consideră că Iranul a fost în spatele atacurilor lansate asupra a două petroliere în Strâmtoarea Ormuz, adăugând că acestea fac parte dintr-o campanie de „amplificare a tensiunilor” desfăşurată de Teheran, potrivit Deutsche Welle.
Pompeo a precizat că acuzaţia este bazată pe evaluări ale agenţiilor de informaţii şi pe tipul de armament folosit în atacurile sofisticate, avertizând în acelaşi timp că SUA îşi va proteja forţele, interesele şi aliaţii din regiune.
Totuşi, Pompeo nu a furnizat nicio dovadă şi niciun detaliu suplimentar şi nu a acceptat întrebări din partea reporterilor.
Armata americană a publicat un material video despre care a susţinut că arată cum Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) înlătură o mină neexplodată de pe partea laterală a unuia dintre cele două petroliere atacate joi, precum şi o fotografie care surprinde înlăturarea presupusei mine.
Iranul a negat cu tărie acuzaţia „nefondată a Statelor Unite” că ar fi responsabil de atacul asupra petrolierelor din Golful Oman şi a cerut Washingtonului şi aliaţilor săi să „nu mai instige la război”.
„Este ironic că SUA, care s-a retras ilegal din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), cere acum Iranului să revină la negocieri şi diplomaţie”, a susţinut într-o declaraţie misiunea iraniană la ONU. „Războiul economic al SUA şi terorismul american împotriva poporului iranian, precum şi prezenţa militară masivă a SUA în regiune au fost şi continuă să fie principalele surse de nesiguranţă şi instabilitate în regiunea mai amplă a Golfului Persic”.
Petrolierele au suferit avarii în sudul Strâmtorii Ormuz, un canal maritim între Oman şi Iran prin care trec aproximativ o cincime din exporturile de petrol ale lumii – din Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak.
Flota a 5-a a Statelor Unite, care este staţionată în Bahrain, a susţinut: „Forţele maritime americane din regiune au primit [joi] două apeluri de urgenţă separate, la ora locală 6:12 a.m. şi 7:00 a.m.”.
Iranul a afirmat că Marina sa a salvat 44 de membri ai echipajelor de pe cele două petroliere.
Una dintre navele implicate a fost Front Altair, un petrolier norvegian care a fost închiriat de compania de stat taiwaneză CPC Corp. Nava transporta 75.000 de tone de nafta, o materie primă petrochimică, şi a fost lovită de trei explozii, potrivit Autorităţii Maritime Norvegiene.
BSM Management, o companie din Singapore, a susţinut într-o declaraţie că petrolierul Kokuka Courageous a fost afectat într-un „incident de securitate” nespecificat, în timp ce transporta metanol. Compania niponă Kokuka Sangyo a precizat ulterior că este proprietarul navei.
Datele de monitorizare au arătat că cele două petroliere au fost încărcate în Emirate, Arabia Saudită şi Qatar.
Toţi cei 21 de membri ai echipajului au abandonat nava niponă şi se află acum la bordul navei americane USS Bainbridge.
Presupusele atacuri au avut loc pe fondul unor tensiuni regionale amplificate, după atacarea altor patru petroliere în largul coastei Emiratelor Arabe Unite în luna mai în apropiere de Fujairah, la mică distanţă de Strâmtoarea Ormuz. La acea vreme, SUA şi Arabia Saudită au învinuit Iranul pentru acele atacuri, dar acesta a respins acuzaţia.
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că atacurile sunt suspecte din cauză că au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea cu liderul suprem al Iranului.
Între timp, Rusia a avertizat împotriva învinuirii Iranului pentru atacuri şi a utilizării incidentului pentru a alimenta tensiunile cu Teheranul. Câţiva marinari ruşi s-au aflat la bordul unuia dintre cele două petroliere în timpul presupuselor atacuri.