Ayatollahul Khamenei: Teheranul va rezista în faţa agresiunii SUA
alte articole
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat presiunea americanilor asupra Iranului, la o ceremonie ce a avut loc marţi, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a decesului marelui Ayatollah Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice a Iranului, potrivit Deutsche Welle.
În discursul susţinut la mausoleul lui Khomeini, care a fost transmis în direct la televiziunea de stat, ayatollahul Khamenei a declarat că “rezistenţa în faţa cererilor excesive şi a agresiunii (bullying) inamicului este singura cale de a-l opri”.
“Rezistenţa are un preţ, dar preţul de a te preda inamicului este mai mare”, a adăugat Khamenei.
Fără a menţiona numele preşedintelui american Donald Trump, Khamenei a afirmat: “Faptul că soarta a peste 300 milioane de oameni se află în mâinile unei persoane cu astfel de caracteristici este un semn al declinului politic al Americii”.
Khamenei a făcut remarcile în condiţiile în care Iranul este una dintre ţările care încalcă în mare măsură drepturile omului.
În plus, liderul suprem a avertizat politicienii iranieni să nu negocieze cu SUA, menţionând: “Oriunde păşesc americanii, izbucneşte un război, începe fratricidul, este instigată revolta sau începe o exploatare sau colonialism”.
Avertizarea a fost făcută la câteva zile după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a sugerat că SUA va negocia cu Iranul “fără niciun fel de precondiţii”.
În mai 2018, administraţia Trump a retras unilateral SUA dintr-un acord nuclear internaţionale semnat în 2015 între Iran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni economice împotriva Teheranului. Iranul susţine că şi-a respectat obligaţiile prevăzute de acord şi că s-a retras doar din unele puncte ale acestuia după retragerea americanilor.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au amplificat după ce americanii au aplicat noi sancţiuni asupra sectorului petrolier iranian şi după ce SUA a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-54 şi rachete de croazieră, citând ameninţări nespecificate din partea Iranului.
Khamenei a declarat că SUA îi presează ţara pentru că aceasta a dezvoltat programul de rachete până în punctul în care a devenit un mijloc real de intimidare.
Însă SUA nu este singurul adversar menţionat de Khamenei în discursul său. El a criticat, de asemenea, Arabia Saudită pentru că este de partea americanilor. Rivali regionali, saudiţii au urmărit în mod activ să obţină alianţe tot mai strânse cu SUA pentru a putea izola Iranul.
Recent, ministrul de Externe saudit, Ibrahim al-Assaf, a cerut naţiunilor musulmane să se unească împotriva Iranului cu “toate mijloacele de forţă şi cu hotărâre”.
Iranul şi Arabia Saudită au neînţelegeri de mulţi ani şi rivalitatea lor a fost accentuată în conflictele în desfăşurare din Siria şi Yemen, unde iranienii şi saudiţii susţin tabare opozante.
Saudiţii – care au suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul în 2016 după un atac asupra ambasadei saudite din Teheran, ce a avut loc după executarea de către Riad a clericului şiit din opoziţie Nimr al-Nimr – acuză Iranul că ameninţă stabilitatea şi securitatea regiunii.
Teheranul a negat cu tărie acuzaţiile aduse împotriva sa.