SUA informează Irakul să nu mai permită zboruri din Iran spre Siria

John Kerry (S) la întâlnirea cu irakianul Osama al-Nujaifi (D) Baghdad, 24 martie 2013
John Kerry (S) la întâlnirea cu irakianul Osama al-Nujaifi (D) Baghdad, 24 martie 2013 (Jason Reed -- Pool / Getty Images)

La doar câteva zile după aniversarea a 10 ani de la invazia SUA în Irak, secretarul american de stat John Kerry s-a confruntat cu Bagdadul pentru că acesta continuă să acorde acces Iranului la spaţiul său aerian, şi a susţinut că modul în care se comportă Irakul ridică semne de întrebare cu privire la fiabilitatea sa ca partener.

Adresându-se reporterilor în timpul unei călătorii anterioare inopinate la Bagdad, Kerry a declarat că el şi prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki s-au angajat într-o "discuţie foarte curajoasă" privind zborurile iraniene despre care oficialii americani cred că transferă arme şi luptători pentru guvernul sirian.

Kerry a afirmat că transporturile par-avion - împreună cu materialul transportat cu ajutorul camioanelor pe teritoriul irakian, din Iran către Siria - au ajutat regimul preşedintelui Bashar Assad să se agaţe de putere amplificând capacităţile pentru lovirea rebelilor sirieni şi persoanelor din opoziţie care cer înlăturarea lui Assad.

"Am clarificat aspectul că aceia dintre noi care sunt angajaţi într-un efort ce are drept scop demisia preşedintelui Assad şi implementarea unui proces democratic ... consideră problematic orice lucru care îl sprijină pe preşedintele Assad", a declarat Kerry la o conferinţă de presă de la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bagdad, după ce s-a întâlnit separat cu Maliki la biroul său. "Şi am explicat prim-ministrului că zborurile din Iran prin Irak ajută de fapt la susţinerea preşedintelui Assad şi a regimului său."

Survolările peste Irak au fost mult timp o sursă de dispută între SUA şi Irak. Irakul şi Iranul susţin că zborurile transportă mărfuri umanitare, dar oficialii americani au afirmat că sunt siguri că avioanele sunt folosite pentru a înarma regimul lui Assad. Administraţia a avertizat Irakul că va fi exclus din dezbaterea internaţională cu privire la viitorul politic al Siriei, dacă nu va lua măsuri.

Oficialii americani afirmă că Washingtonul ar dori cel puţin ca avioanele să aterizeze şi să fie inspectate în Irak, pentru a se asigura că acestea transportă provizii umanitare, în lipsa unei interdicţii complete a zborurilor. Fostul secretar de stat Hillary Rodham Clinton a obţinut anul trecut un angajament din partea Irakului pentru a inspecta zborurile, dar de atunci doar două aeronave au fost verificate de autorităţile irakiene, potrivit oficialilor americani.

Un înalt oficial american care călătoreşte cu Kerry a declarat că numărul mare de survoluri, care au loc "aproape zilnic," împreună cu transferurile realizate cu camioane, din Iran către Siria, prin Irak, au fost în discordanţă cu afirmaţiile conform cărora ei ar transporta numai provizii umanitare. Oficialul a spus că este în interesul Irakului să prevină ca situaţia din Siria să se deterioreze şi mai mult, mai ales că există temeri că extremişti cu legături Al-Qaeda ar putea prinde rădăcini în ţară, pe măsură ce regimul Assad se clatină.

Oficialul, care a vorbit cu condiţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească public despre această chestiune, a declarat că există legături clare între extremiştii cu legături Al-Qaeda care operează în Siria şi militanţii care desfăşoară atacuri teroriste pe teritoriul irakian cu regularitate.

Comentariile lui Kerry în Bagdad au avut loc tocmai când parlamentarii americani cer preşedintelui Barack Obama să facă mai multe pentru a opri vărsarea de sânge din Siria, inclusiv posibile lovituri aeriene împotriva flotei de aeronave a lui Assad.

Preşedintele republican al Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, Rep. Mike Rogers din Michigan a declarat duminică că SUA ar trebui să creeze o "zonă sigură" în nordul Siriei, care ar acorda SUA mai multă influenţă în rândul forţelor de opoziţie.

"Acest lucru nu înseamnă [că vor fi desfăşurate] Divizia aeropurtată 101 şi nave", a relatat Rogers pentru emisiunea "Face the Nation" a CBS. "Aceasta înseamnă că grupuri mici cu capacităţi speciale vor contacta opoziţia pentru a o putea lecui, antrena şi echipa astfel încât să poată fi o forţă de luptă eficace."

Săptămâna trecută, senatorii Carl Levin (democrat-Michigan), şi John McCain (republican-Arizona), i-au cerut într-o scrisoare lui Obama să intensifice eforturile militare americane din regiune, inclusiv distrugerea aeronavei lui Assad cu ajutorul unor lovituri aeriene precise.

Kerry a spus că aprobarea tacită a Irakului pentru survolurile iraniene a făcut poporul american să se întrebe cum un aliat ar submina eforturile SUA, mai ales după sacrificiile enorme făcute de Statele Unite în eliberarea Irakului de sub dominaţia tiranică a lui Saddam Hussein.

"Există membri ai Congresului şi oameni din America care urmăresc cu atenţie ceea ce face Irakul şi se întreabă cum se face că un partener în eforturile pentru democraţie şi un partener pe care americanii simt că l-au ajutat atât de mult poate, de fapt, îngreuna atingerea obiectivelor noastre comune – ţelul fiind exprimat şi de prim-ministru cu privire la Siria şi preşedintele Assad", a spus el.

În plus faţă de survoluri, Kerry i-a îndemnat pe Maliki şi pe alţi oficiali irakieni să promoveze unitatea pe fondul unei creşteri a violenţei sectare şi le-a cerut să se asigure că viitoarele alegeri provinciale sunt libere şi corecte. Kerry a declarat că amânarea votului în două provincii - Anbar şi Ninive - a fost inacceptabilă şi ar trebui inversată.

"Cerem insistent prim-ministrului să discute această problemă cu cabinetul şi să vadă dacă poate fi revizuită, pentru că noi credem cu tărie că toată lumea trebuie să voteze simultan", a susţinut el.

În plus faţă de reuniunea sa cu Maliki, Kerry s-a întâlnit cu preşedintele parlamentului irakian Osama al-Nujaifi, un sunnit, a cărui fracţiune este în contradicţie cu cea shiită a lui Maliki. Kerry a vorbit la telefon şi cu Massoud Barzani, şeful guvernului regional kurd cu sediul în Erbil, pentru a încuraja kurzii să nu mai continue acţiunile lor unilaterale - care vizează în special petrolul, cum ar fi o înţelegere privind conductele cu Turcia.

Kerry a sosit la Bagdad din Amman, unde l-a însoţit pe preşedintele Barack Obama în vizita sa din Israel, Autoritatea Palestiniană şi Iordania. Vizita sa în Irak este prima ca secretar de stat al SUA, de când Clinton a fost acolo în aprilie 2009. În timpul primului mandat al lui Obama, Irakul a fost în mare parte delegat vicepreşedintelui Joe Biden, pe măsură ce Obama a domolit războiul.