SUA impune noi sancţiuni împotriva firmelor nord-coreene şi chineze care ajută Phenianul

Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.01.2018

SUA a impus noi sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor fizice din Coreea de Nord şi China care susţin programul de arme nucleare al Phenianului .

Departamentul american al Trezoreriei a declarat miercuri că a luat în vizor nouă entităţi, 16 persoane fizice şi şase nave din şapte ţări care finanţează sau susţin programul de arme nucleare al Coreei de Nord.

“Trezoreria continuă să vizeze în mod sistematic persoane fizice şi entităţi care finanţează regimul lui Kim [Jong-un] şi programele sale de arme, inclusiv oficiali implicaţi în aranjamentele de evitare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord”, a precizat într-o declaraţie Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei.

De asemenea, Trezoreria a impus sancţiuni şi unor oficiali ai Partidul Muncitorilor din Coreea ce operează în China, Rusia şi regiunea georgiană Abhazia şi a cerut acestor ţări să îi expulzeze.

Potrivit unor oficiali americani, Rusia a extins în tăcere suportul economic pentru Coreea de Nord în 2017.

“Sancţionăm un număr suplimentar de companii petroliere, de transport martim şi comerciale care continuă să furnizeze suport vital Coreei de Nord pentru a alimenta ambiţiile nucleare şi activităţile destabilizatoare ale acestui regim”, a adăugat Mnuchin.

Noile sancţiuni permit SUA să blocheze orice active deţinute de persoanele respective şi companii pe teritoriul său şi interzic cetăţenilor americani să facă afaceri cu oricare dintre companiile sau persoanele fizice incluse pe lista de sancţiuni, a mai precizat Trezoreria.

Cel puţin şase nave chineze au fost prinse în flagrant în timp ce vindeau petrol Coreei de Nord, acţiune ce sfidează sancţiunile ONU. Negarea este mai greu de justificat, dacă se iau în considerare tranzacţiile ilegale fotografiate de sateliţi de spionaj şi informaţiile colectate de oficiali americani.

Publicaţia The Wall Street Journal a raportat că SUA a colectat informaţiile din apele asiatice ca parte a strategiei administraţiei Trump de a face presiuni asupra Coreei de Nord să renunţe la armele nucleare şi la rachetele de rază lungă.

Navele au fost identificate după nume şi au fost monitorizate mişcările acestora. Vasele au pătruns în porturi din Coreea de Nord şi au transportat în Rusia sau Vietnam ceea ce oficiali americani au afirmat că este încărcătură ilegală, sau au efectuat transferuri pe mare dintr-o navă în alta.

În plus, dovezile prezentate de SUA arată că navele au efectuat manevre ample pentru a masca încălcarea sancţiunilor ONU.

Un oficial al Trezoreriei a declarat miercuri că Washingtonul a cerut Hong Kong-ului şi Beijingului să amplifice măsurile împotriva Phenianului.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultima perioadă între SUA şi Coreea de Nord din cauza programului Phenianului de dezvoltare rachetelor balistice şi arme nucleare.

Coreea de Nord a fost lovită de o serie de sancţiuni ONU dure începând cu 2006 din cauza testelor sale nucleare, precum şi a lansărilor de rachete. Regimul comunist al lui Kim Jong-un a apărat programul său militar, susţinând că este o măsură de apărare împotriva politicilor ostile ale SUA şi aliaţilor săi regionali, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Rex Tillerson a ameninţat Coreea de Nord cu un răspuns militar dacă nu renunţă la programul de arme nucleare.

În plus, SUA a trimis un număr suplimentar de nave de luptă şi avioane în zona Peninsulei Coreene în ultimele câteva săptămâni, extinzându-şi prezenţa militară în regiune în condiţiile în care Coreea de Sud se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă în luna februarie. În baza unui acord aprobat de Comitetul Olimpic Internaţional, cele două Corei vor forma prima echipă olimpică comună la hochei feminin, iar atleţii ambelor state vor mărşălui împreună, sub un singur steag, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor în 9 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor