Oficial ucrainean: experţi ingineri de rachete pot ajunge să lucreze pentru Kim Jong-un

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Într-un interviu la canalul de televiziune Priamoi, primarul oraşului ucrainean Dnipro, Boris Filatov, a recunoscut că centrala aerospaţială Yuzhmash, al cărei sediu este în acest oraş, trece prin vremuri dificile. El a adăugat că, în calitate de primar, s-a implicat în practici de lobby agresiv pentru a preveni intrarea companiei în faliment, potrivit agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Filatov a declarat în interviul său că a avut o discuţie foarte sinceră cu anumiţi politicieni americani de nivel înalt şi le-a spus acestora că, în cazul în care nu ajută uzina ucraineană de rachete, care se confruntă cu probleme serioase, atunci inginerii ucraineni de rachete ar putea ajunge să lucreze pentru programul nord-coreean.

“Am avut o conversaţie nu prea plăcută cu politicieni americani de rang înalt. Nu voi spune cu cine. Le-am spus simplu: dacă lucrurile continuă în acest mod, aceşti oameni ar putea ajunge în Iran sau Coreea de Nord. Acesta este lucrul pe care îl doriţi?”, a afirmat Filatov.

În vara anului trecut, Kievul a fost implicat într-un scandal internaţional după ce rapoarte ale serviciilor de informaţii publicate în New York Times au susţinut că s-ar putea ca diverse firme ucrainene specializate în apărare, inclusiv Yuzhmash şi Yuzhnoye, să fi vândut Phenianului tehnologie avansată pentru motoare de rachete. Se crede că aceste componente au permis Coreei de Nord să dezvolte rachete balistice cu rază intermediară şi intercontinentale Hwasong-12 şi Hwasong-14. Kievul a negat acuzaţiile, în timp ce oficiali din domeniul aerospaţial rusesc au precizat că sunt posibile două scenarii: o scurgere din interiorul companiilor ucrainene sau o vânzare directă.

Comentând articolul publicat de New York Times, Filatov a afirmat că este păcat că ucrainenii consideră că “tot ceea ce este scris în mass media occidentală este adevărul incontestabil”.

Cât despre situaţia actuală a uzinei Yuzhmash, primarul a precizat că acum este “mai uşor”. “Înainte era pur şi simplu o situaţie dezastruoasă. Şi pentru noi, din păcate. Ştiţi cum este: dacă cineva este de vină, atunci este preşedintele, primarul şi guvernatorul”. Sunt probleme majore, inclusiv o datorie uluitoare, a adăugat Filatov.

Producătorul major de rachete, motoare de rachete şi nave spaţiale din perioada Uniunii Sovietice, Yuzhmash, s-a confruntat cu mari greutăţi în ultimii câţiva ani, în special pe fondul relaţiilor tensionate dintre Kiev şi Moscova după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în 2014, unde trupele guvernamentale luptă împotriva forţelor separatiste susţinute de Rusia. Fiind în mod tradiţional dependentă de piaţa rusă, Yuzhmash a încercat să îşi reorienteze producţia şi de atunci este la un pas de faliment.

Săptămâna trecută, compania a declarat că aşteaptă 8,2 miliarde de dolari din Rusia pentru finalizarea vehiculului de lansare Zenit-2SLB, ceea ce indică că un anumit nivel de cooperare continuă între cele două părţi. De asemenea, compania a semnat recent un contract pentru a testa motoare de rachete alimentate cu combustibil lichid indiene pe o perioadă de doi an şi a adăugat că va continua şi cooperarea cu Institutul sud-coreean de Cercetare Aerospaţială pentru producerea de componente pentru motoare de rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe