SUA doreşte să-şi crească prezenţa în Arctica deschizând un consulat în Groenlanda

Groenlanda. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2019

Administraţia americană intenţionează să deschidă un consulat în Groenlanda, conform unei scrisori a Departamentului de Stat trimise către Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului, a cărei copie a fost obţinută de agenţia AP.

Scrisoarea sublinia în mod special faptul că Washingtonul are un „interes strategic în îmbunătăţirea relaţiilor politice, economice şi comerciale în toată regiunea arctică”.

Referindu-se la posibila înfiinţare a unui consulat american în Groenlanda, Departamentul de Stat sugera că măsura va ajuta Washingtonul „să protejeze activele esenţiale” de pe insulă, şi în acelaşi timp să „dezvolte relaţii mai profunde cu oficialii şi societatea groenlandeză”.

Scrisoarea descria consulatul drept „o componentă majoră a eforturilor de a creşte prezenţa SUA în Arctica şi […] o platformă eficientă pentru promovarea intereselor SUA în Groenlanda”.

Scrisoarea survine pe fondul rapoartelor că Departamentul de Stat a desemnat deja un ofiţer însărcinat cu afaceri în Groenlanda şi că o echipă de şapte persoane ar trebui să lucreze la Consulatul SUA din Groenlanda în 2020.

Schimb de replici între Trump şi premierul danez

Evenimentele se succed unui scurt duel diplomatic între preşedintele american Donald Trump şi premierul danez Mette Frederiksen, apărut în urma declaraţiilor de săptămâna trecută prin care Trump şi-a exprimat un interes „strategic” în achiziţionarea Groenlandei.

Miercuri, Frederiksen şi-a reafirmat poziţia că insula nu este de vânzare, adăugând că a fost „dezamăgită şi surprinsă” de decizia lui Trump de a-şi amâna vizita în Danemarca din cauza reticenţei arătate de Copenhaga faţă de discutarea problemei.

Frederiksen respinsese oferta preşedintelui american de a cumpăra Groenlanda spunând că este o „discuţie absurdă”, exprimând „o speranţă puternică” că „acest lucru nu este luat în serios”.

La rândul său, Trump a calificat declaraţia premierului danez de la începutul acestei săptămâni drept „urâtă”, menţionând că „nu a fost frumos”.

Un viraj la 180 de grade a avut loc vineri, când Trump a avut o conversaţie telefonică cu Frederiksen, elogiind-o ca fiind o „femeie minunată”.

„[Frederiksen] m-a sunat, […] am avut o conversaţie grozavă. Avem o relaţie foarte bună cu Danemarca şi am fost de acord să vorbim mai târziu. Dar a fost foarte drăguţă. A sunat şi am apreciat foarte mult ”, a declarat Trump vineri reporterilor înainte de a pleca la Summit-ul G7 din Franţa.

SUA a deschis un consulat în Groenlanda în 1940 în urma ocupaţiei naziste a Danemarcei, dar l-a închis în 1953.

SUA are o bază militară în Groenlanda - Thule - deschisă în timpul Războiului Rece pentru a ţine în şah eventuale atacuri ale sovieticilor peste Polul Nord.

În ultimii ani Rusia, şi mai ales China, au manifestat pretenţii faţă de zona Arctică, stârnind îngrijorare în Canada şi SUA.

Groenlanda este o regiune autonomă din Regatul Danemarcei, care găzduieşte mai puţin de 60.000 de oameni.

Groenlanda a devenit suverană în 1979, Danemarca fiind în prezent responsabilă de afacerile externe ale insulei, problemele militare şi chestiunile constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor