Donald Trump anulează vizita în Danemarca, după remarcile premierului legate de Groenlanda

Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)
Andrei Popescu
21.08.2019

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat marţi o vizită în Danemarca programată la începutul lunii septembrie, după ce premierul ţării a respins ideea lui Trump de a cumpăra Groenlanda.

"Danemarca este o ţară foarte specială, cu oameni incredibili, dar pe baza comentariilor premierului Mette Frederiksen, că nu ar avea niciun interes să discute despre cumpărarea Groenlandei, am să amân întâlnirea noastră programată în două săptămâni pentru altă dată", a declarat Trump. într-o postare pe Twitter.

„Primul ministru a reuşit să economisească resurse financiare şi eforturi atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Danemarca, fiind atât de direct. Îi mulţumesc pentru acest lucru şi aştept cu nerăbdare să reprogramăm vizita la o altă dată, în viitor! ”

Un oficial al Casei Albe a declarat că Trump a renunţat la escala programată în 2-3 septembrie în Danemarca, un aliat NATO. Trump trebuia să discute despre Arctica în cadrul întâlnirilor de la Copenhaga cu Mette Frederiksen, care a preluat funcţia în iunie, şi cu premierul groenlandez Kim Kielsen.

Donald Trump se va afla în Polonia pe 31 august.

Frederiksen a declarat la sfârşitul săptămânii că ideea de a vinde Groenlanda Statelor Unite este absurdă, după ce un consilier economic al lui Donald Trump a confirmat interesul Statelor Unite de a cumpăra cea mai mare insulă din lume.

„Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine Groenlandei. Sper cu tărie că acest lucru nu este serios ”, a declarat Frederiksen pentru publicaţia Sermitsiaq în timpul unei vizite în Groenlanda.

Trump a confirmat duminică reporterilor că a discutat recent despre posibilitatea de a cumpăra Groenlanda, un teritoriu danez autonom, deşi a spus că o astfel de mutare nu este o prioritate imediată.

"Conceptul a apărut şi ... este interesant din punct de vedere strategic", a declarat Trump reporterilor din Morristown, New Jersey.

În timpul Războiului Rece, Groenlanda are o însemnătate strategică pentru SUA, pe fondul tensiunilor legate de Arctica. Ca urmare a semnării unui tratat de securitate între Danemarca şi Statele Unite în 1951, SUA a instalat o bază militară aeriană la Thule, în nordul Groenlandei.

În ultimii ani, atât Rusia, şi mai ales China, emit pretenţii asupra Arcticii, lucru care a generat îngrijorare în SUA şi Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor