SUA critică “hărţuirea” de către Rusia a transporturilor maritime în Marea Azov

O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”.
O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”. (Captură Imagine)

SUA a condamnat “hărţuirea” de către Rusia a transporturilor maritime internaţionale în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci, susţinând că acesta este un alt exemplu al încercărilor Moscovei de a destabiliza Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a acuzat Rusia, joi, de hărţuirea a sute de nave comerciale începând cu luna aprilie prin limitarea mărimii navelor care pot trece prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de a ajunge din Marea Neagră în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Azov, potrivit RFE/RL.

“Acţiunile Rusiei de a obstrucţiona tranzitul maritim sunt exemple clare ale campaniei continue de subminare şi destabilizare a Ucrainei, precum şi de sfidare a normelor internaţionale”, a precizat Departamentul de Stat.

“Cerem Rusiei să pună capăt hărţuirii transporturilor maritime internaţionale în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci”, a susţinut Departamentul într-o declaraţie.

În declaraţie se mai arată că SUA continuă să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv apele sale teritoriale.

În 2016, Rusia a lansat proiectul Podul Crimeean în valoare de 3,7 miliarde de dolari pentru a crea o legătură între peninsula ucraineană Crimeea, pe care a ocupat-o ilegal în 2014, şi sudul Rusiei, prin Strâmtoarea Kerci.

Mişcarea a fost condamnată internaţional şi a dus la aplicarea de sancţiuni de către Kiev şi guverne occidentale împotriva Rusiei.

La mijlocul lunii mai, după finalizarea podului, Rusia aparent a mutat în Marea Azov un anumit număr de nave, inclusiv nave de luptă din Flota Caspică, invocând necesitatea intensificării securităţii în zona noului pod.

De atunci, Rusia a reţinut peste 148 de nave comerciale ucrainene şi străine şi a interogat membrii echipajelor, au declarat presei oficiali ucraineni, autorităţi portuare, experţi şi companii locale de transport.