SUA cere ONU să intrerzică Iranului să dezvolte rachete balistice

Mike Pompeo (Getty Images)
Andrei Popescu
13.12.2018

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Washingtonul va conlucra cu cei 15 membri ai Consiliului pentru reimpunerea restricţiilor asupra rachetelor balistice iraniene, potrivit RFE/RL.

Într-un discurs susţinut miercuri la o întâlnire a Consiliului, Pompeo a afirmat că embargoul ONU pentru arme aplicat împotriva Teheranului nu ar trebui ridicat în 2020. El a cerut Consiliului de Securitate să stabilească “măsuri de inspecţie şi interdicţie în porturi şi în largul mărilor cu scopul de a submina eforturile continue ale Iranului de a ocoli restricţiile aplicate asupra armelor”.

Întâlnirea Consiliului de Securitate a avut loc după ce un comandant militar iranian a confirmat că Teheranul a desfăşurat recent un test de rachetă balistică, acţiune ce a fost condamnată dur de puterile occidentale.

“Continuăm testele de rachete, iar acest test recent a fost unul semnificativ”, a susţinut marţi agenţia de ştiri Fars, citându-l pe generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.

Consiliul s-a reunit săptămâna trecută pentru a dezbate testul din 1 decembrie, despre care SUA a afirmat că a încălcat Rezoluţia 2231 a ONU, adoptată ca parte a acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

SUA, care a ieşit din acordul nuclear în luna mai, consideră că testul este o încălcare directă a rezoluţiei respective şi a cerut Consiliului de Securitate să îl condamne.

Marea Britanie şi Franţa au descris testul ca fiind “provocator” şi “inconsistent” cu prevederile rezoluţiei.

Dar Rusia, care are putere de veto, a apărat dreptul Iranului de a efectua teste de rachete.

Rezoluţia 2231 cere Teheranului să se abţină de la testarea rachetelor capabile să transporte arme nucleare. Totuşi, rezoluţia nu a interzis în mod specific Iranului să testeze rachete.

Teheranul a afirmat că programul său de rachete are o natură defensivă şi că nu urmăreşte să construiască un arsenal de rachete dotate cu focoase nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor