Iranul confirmă recentul test de rachetă condamnat de Occident

(Getty Images)

Teheranul a confirmat efectuarea unui test de rachetă balistică cu rază medie la 1 decembrie, după ce puterile occidentale au criticat intens acţiunea iranienilor, potrivit RFE/RL.

“Continuăm testele de rachete, iar acest test recent a fost unul semnificativ”, a susţinut agenţia de ştiri Fars, citându-l pe generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.

“Reacţia Statelor Unite a demonstrat că testul a fost un lucru important pentru ei şi sunt nemulţumiţi”, a afirmat Hajizadeh, adăugând că testul a pus presiune pe Washington, potrivit Fars.

Generalul a declarat că Teheranul a desfăşurat anual între 40 şi 50 de teste de rachete.

Iranul şi-a limitat semnificativ programul nuclear după semnarea acordului cu marile puteri în 2015, dar regimul din Teheran a continuat să dezvolte tehnologia pentru rachete balistice.

Într-o rezoluţie adoptată după încheierea acordului din 2015, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Teheranului să se abţină de la testarea rachetelor capabile să transporte arme nucleare. Totuşi, rezoluţia nu a interzis în mod specific Iranului să testeze rachete.

Consiliul de Securitate s-a reunit în 4 decembrie la cererea Marii Britanii şi a Franţei pentru a aborda cel mai recent test, pe care ambele guverne l-au descris ca fiind “provocator” şi “inconsistent” cu Rezoluţia 2231.

SUA, care a ieşit din acordul nuclear în luna mai, a descris testul ca fiind o încălcare directă a respectivei rezoluţii şi a cerut Consiliului de Securitate să îl condamne.

Dar Rusia, care are putere de veto, a apărat dreptul Iranului de a efectua teste de rachete.

Consiliul urmează să se întâlnească din nou în 19 decembrie, pentru revizuirea regulată a implementării rezoluţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe