SUA trimite un portavion în Golful Persic după ce Iranul lansează o nouă navă de luptă

Portavionul american USS John C. Stennis (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
04.12.2018

La scurt timp după ce Iranul a lansat un nou distrugător care ar avea proprietăţi stealth de evitare a radarului, capabilităţi specifice unui război electronic şi o punte pentru elicoptere, SUA a acuzat Teheranul că a testat o rachetă balistică, încălcând astfel o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU şi contribuind la amplificarea tensiunilor deja existente între cele două ţări.

După ce Iranul a lansat distrugătorul stealth Sahand în Golful Persic, oficiali ai Pentagonului au anunţat că un portavion american însoţit de câteva nave va ajunge în Orientul Mijlociu în câteva zile, a notat publicaţia The Wall Street Journal. Această măsură pune capăt celei mai lungi perioade din ultimele două decenii, când un grup de luptă american a fost absent din regiune.

Portavionul american USS John C. Stennis şi navele de suport vor ajunge la sfârşitul acestei săptămâni, mass media descriind mişcarea ca fiind un spectacol de forţă împotriva Iranului, într-un moment de tensiuni amplificate după noile sancţiuni impuse recent de SUA asupra sectorului energetic iranian.

USS John C. Stennis va rămâne în regiune aproximativ 2 luni, pentru a descuraja orice potenţiale activităţi iraniene ostile în aceste ape, a precizat un oficial anonim pentru Wall Street Journal.

După ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la începutul acestui an retragerea SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri şi reimpunerea sancţiunilor împotriva Teheranului, conducerea militară iraniană a avertizat în mod constant cu privire la orice fel de provocări, ameninţând cu închiderea Strâmtorii Ormuz, pasaj maritim strategic care leagă producătorii de petrol din Orientul Mijlociu de pieţele globale cheie.

Prezenţa grupului de luptă american urmăreşte să prevină o astfel de situaţie în Strâmtoarea Ormuz.

Mai recent, Brian Hook, delegatul special al Departamentului de Stat american pentru Iran, a afirmat că “opţiunea militară” împotriva Iranului este pe masă.

“Am fost foarte clari cu privire la regimul iranian, şi anume că nu vom ezita să folosim forţa militară când interesele noastre sunt ameninţate. Cred că ei înţeleg acest lucru. Cred că ei înţeleg acest lucru foarte clar. În acest moment, când avem opţiunea militară pe masă, preferăm să folosim diplomatic toate instrumentele aflate la dispoziţie”, a precizat acesta.

Lansarea în 1 decembrie a distrugătorului iranian Sahand a avut loc la scurt timp după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a afirmat că desfăşurarea de noi nave dovedeşte abilitatea ţării de a dezvolta arme moderne.

În acelaşi timp, el a subliniat că Teheranul nu urmăreşte o confruntare cu altă ţară, însă va continua să-şi promoveze capabilităţile de apărare.

SUA a acuzat în repetate rânduri Iranul de “proliferarea continuă a rachetelor”, precizând că rachetele create de Teheran sunt capabile să lovească Europa. De asemenea, Washingtonul a criticat Teheranul pentru testarea unei rachete balistice la începutul acestei luni.

“Regimul iranian tocmai a testat o rachetă balistică cu rază medie care este capabilă să transporte mai multe focoase. Racheta are o rază de acţiune care îi permite să lovească părţi ale Europei şi orice loc din Orientul Mijlociu. Testele încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU care interzice Iranului să desfăşoare orice fel de activitate legată de rachete balistice proiectate să transporte arme nucleare, inclusiv lansări care folosesc o astfel de tehnologie pentru rachete balistice”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo.

Washingtonul a cerut aliaţilor europeni să amplifice presiunea asupra Iranului prin impunerea de noi sancţiuni în scopul opririi proliferării rachetelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor