SUA: Campania aeriană rusească a amplificat criza siriană

SUA a declarat că atacurile aeriene ruseşti împotriva militanţilor Statului Islamic au amplificat foarte mult criza de peste 4 ani şi jumătate care are loc în Siria.
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Orientul Mijlociu, Anne Patterson.
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Orientul Mijlociu, Anne Patterson. (Captură Foto)

Într-o declaraţie susţinută miercuri în faţa Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor din SUA, secretarul de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Anne Patterson, a acuzat Rusia că întăreşte guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în loc să atace teroriştii din Statul Islamic.

“Intervenţia militară a Rusiei a amplificat în mod periculos un mediu deja complicat”, a adăugat ea.

Patterson a susţinut că avioanele de luptă ruseşti atacă militanţi moderaţi, echipe ale apărării civile, spitale, centre pentru refugiaţi şi ambulanţe.

“Până acum, nu a fost vorba de o luptă a ruşilor împotriva terorismului, ci un efort pentru a menţine la putere regimul Assad”, a susţinut ea, adăugând că războiul din Siria are nevoie de o soluţionare politică.

Moscova şi-a început campania aeriană din Siria în 30 septembrie, susţinând că urmăreşte doar să sprijine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva Statului Islamic şi împotriva altor grupuri pe care acesta le numeşte teroriste.

Dar SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de bombardare împotriva Statului Islamic, susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Barack Obama a ordonat trimiterea de trupe speciale în Siria pentru a asista militanţii în lupta lor împotriva guvernului Assad şi a Statului Islamic.

Totuşi, Obama a ţinut să accentueze luni că soldaţii americani din Siria nu se vor implica în lupte terestre împotriva Statului Islamic.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe