SUA: Camera Reprezentanţilor aprobă noi sancţiuni împotriva Phenianului

Camera Reprezentanţilor din SUA, condusă de republicani, a votat într-o manieră covârşitoare în favoarea impunerii de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. Votul a avut loc în condiţiile în care secretarul de stat american a cerut aliaţilor din Asia de Sud-Est să izoleze şi mai mult Phenianul.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)
Andrei Popescu
05.05.2017

Parlamentarii americani au votat joi aproape unanim în favoarea impunerii de noi sancţiuni împotriva regimului nord-coreean, într-un moment în care tensiunile continuă să se amplifice datorită programelor sale de dezvoltare de arme nucleare şi rachete balistice.

Noua legislaţie vizează sectorul transporturilor maritime şi utilizarea muncii forţate. Astfel, conform noii legislaţii, navele deţinute de Coreea de Nord sau de ţări care refuză să respecte rezoluţiile adoptate de ONU împotriva Phenianului nu vor putea naviga în apele teritoriale americane sau ancora în porturile americane.

Bunurile produse prin utilizarea muncii forţate ce sunt exportate de Coreea de Nord vor fi de asemenea oprite să pătrundă în SUA. Noua lege susţine de asemenea că toţi cei care sunt descoperiţi că recurg la muncă forţată din Coreea de Nord vor fi supuşi sancţiunilor pe baza legii International Emergency Economic Powers Act.

Conform republicanului Ed Royce din California, un co-susţinător al proiectului de lege, ţări precum Senegal, Angola şi Qatar importă muncitori nord-coreeni care îşi trimit salariul înapoi acasă, ajutând astfel regimul dictatorial să obţină miliarde de dolari în fiecare an.

„Aceştia sunt bani pe care [liderul nord-coreean] Kim Jong-un îi foloseşte pentru a-şi dezvolta programul de arme nucleare şi rachete, şi pentru a-şi plăti generalii, pentru a cumpăra loialitatea lor faţă de regimul său brutal”, a declarat Royce. „Aceste lucruri îmi sunt spuse de dezertori [nord-coreeni] cu rang înalt. Aşadar, haideţi să îi micşorăm portmoneul”.

De asemenea, noua lege cere administraţiei preşedintelui Donald Trump să decidă într-un interval de 90 de zile dacă va desemna Coreea de Nord drept un stat care sponsorizează terorismul. Dacă Trump va face această mişcare, vor fi declanşate alte sancţiuni, inclusiv restricţii în privinţa asistenţei americane în străinătate, care de regulă este desemnată pentru situaţii care includ dezastre.

Noua legislaţie va ajunge acum în Senat pentru a fi ratificată.

Votul de joi din Camera Reprezentanţilor a coincis cu un apel făcut de secretarul de stat american, Rex Tillerson, ca guvernele din Asia de Sud-Est să facă mai mult pentru a asigura aplicarea eficientă a sancţiunilor împotriva regimului dictatorului Kim Jong-un.

Discutând cu reporterii despre prima întâlnire a lui Tillerson cu toţi membrii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Patrick Murphy, asistent adjunct al secretarului de stat în Asia de Est, a declarat: „Comunicăm cu toate ţările pentru a implementa rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi, cel mai important, pentru a nega Coreei de Nord fluxurile de venituri de care s-a folosit pentru a-şi avansa programele provocatoare”.

Washingtonul cere de asemenea naţiunilor ASEAN să împiedice diplomaţii nord-coreeni să desfăşoare afaceri în vederea finanţării programelor de înarmare ale Phenianului.

Toate statele ASEAN au relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, în timp ce cinci dintre ele au chiar ambasade în Phenian.

Potrivit lui Murphy, Washingtonul nu urmăreşte să încurajeze statele ASEAN să suspende toate legăturile diplomatice cu Nordul, ci mai degrabă să examineze locul în care relaţiile cu regimul lui Kim „depăşesc în mod clar nevoile diplomatice”.

Mai mult, Tillerson a urmărit să uşureze temerile în rândul liderilor asiatici că Washingtonul ar putea renunţa la angajamentele sale pentru securitatea şi economia regiunii, ţinând cont de platforma „America pe primul loc” a preşedintelui Trump şi retragerea SUA din acordul comercial TPP (Parteneriatul Trans Pacific).

Conform lui Murphy, Tillerson a subliniat că regiunea ASEAN rămâne un „partener strategic foarte important” pentru SUA, adăugând că Trump a demonstrat acel angajament căzând de acord să participe la summiturile regionale care vor avea loc în Filipine şi Vietnam anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor