SUA, binefăcători misterioşi plătesc datoriile celor săraci

Ca în fiecare an, atunci când vine Crăciunul în mod tăcut apar şi ei. Aduc fericirea unora şi la fel de tăcut, aşa cum au venit, dispar. Nu sunt elfii lui Moş Crăciun, dar "layaway Santa", adică binefăcători americani care în timpul sărbătorilor (şi nu numai) merg în magazine şi plătesc datoriile celor mai săraci.
. (Tim Boyle/Getty Images)
Mioara Stoica
21.12.2013

Ei nu sunt miliardari, ci simpli oameni care nu duc lipsa banilor şi care în timpul sărbătorilor îşi folosesc o parte din avuţia lor pentru a-i ajuta pe cei care au datorii.

Ca în fiecare an, atunci când vine Crăciunul în mod tăcut apar şi ei. Aduc fericirea unora şi la fel de tăcut, aşa cum au venit, dispar. Nu sunt elfii lui Moş Crăciun, dar "layaway Santa", adică binefăcători americani care în timpul sărbătorilor (şi nu numai) merg în magazine şi plătesc datoriile celor mai săraci. O tradiţie care se repetă din ce în ce mai mult, cu o creştere intensă, mai ales într-o perioadă de criză economică cum este cea prin care trece SUA de peste cinci ani.

Ce este layaway

Layaway sunt plăţile în rate: atunci când o persoană nu are bani să cumpere bunurile de bază de care are nevoie, contractează o datorie cu magazinul, care îi permite astfel să cumpere bunurile. În Statele Unite este un mecanism utilizat pe scară largă, cu birouri dedicate chiar în interiorul marilor magazine de tipul supermarket-urilor Walmart. Desigur, oamenii care apelează la acest tip de serviciu nu se descurcă bine, iar în perioada Crăciunului de multe ori este vorba despre părinţii care doresc să cumpere alimente sau jucării pentru copiii lor dar nu au bani şi trebuie să recurgă la credit. Dar, de cele mai multe ori aceste datorii devin un lanţ din care este dificil să se dezlege, compromiţând echilibrul unor familii întregi.

În acest moment, intervin "layaway Santa", adică necunoscuţi care se prezintă în birourile supermarket-urilor şi cer să plătească conturile unor oameni pe care nu i-au văzut în viaţa lor. În unele cazuri îşi lasă numele dar de mulote or beneficiarii nu vor şti niciodată cine i-a scos din necaz.

Una dintre aceste persoane este Travis Meriwether, în vârstă de 27 de ani din Texas, proprietarul unui magazin de motociclete, care în ultimele zile a intrat într-un magazin şi a plătit 16.500 de dolari în datorii: "În general - a explicat la USA Today – plătesc conturile de cheltuieli pentru alimente şi jucării. Îmi place să petrec câteva ore în birourile layaway şi să ajut pe cine pot."

O altă persoană este Greg Parady care împreună cu soţia sa, Cindy, pe 7 decembrie, s-au dus la Walmart-ul din The Villages, Florida, să cumpere câteva biciclete pentru a le dona în cadrul unui eveniment de caritate organizat de compania sa, un grup financiar care oferă sfaturi pentru pensionari. În timp ce-şi aştepta soţia, Greg s-a apropiat de biroul layaway şi din curiozitate a întrebat cât de multe datorii erau de plătit. Erau 89.000 de dolari şi el a donat 20.000 de dolari cerând să fie împărţiţi în mod egal între toate conturile deschise. În timp ce se afla în birou a plătit şi conturile câtorva familii venite să ceară un credit.

Deci, nu este vorba despre miliardarii de tipul lui Bill Gates, ci de simple persoane puţin mai avute care oferă o parte din banii lor. Cu toate acestea, fenomenul este atât de extins, încât contează mult pentru cei care au datorii. Din septembrie până în decembrie, Walmart a înregistrat cel puţin o mie de cazuri de "layaway Santa". În cursul anului 2012, lanţul de magazine de jocuri pentru copii, Toys R Us a avut 794 de cazuri şi pentru fiecare dintre ele au făcut o donaţie pentru un fond care ajută copiii nevoiaşi. În magazinele Kmart, pe parcursul anului, au fost plătite de anonimi conturi restante de 1,5 milioane de dolari, în timp ce Karchawer Lee, directorul unei companii de marketing din New York, a creat chiar un site, payawaythelayaway.org, pentru a facilita donaţiile samaritenilor care nu au timp să meargă fizic în magazine. Până acum l-au folosit 350 de donatori, făcând cadou 15.000 de dolari. Sume mici, dar care aduc bucurie multor oameni şi demonstrează cum şi generozitatea poate fi contagioasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor