SUA avertizează că “tranzacţiile majore” cu armata rusă ar putea fi sancţionate

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)
Andrei Popescu
22.02.2018

Washingtonul a avertizat guvernele lumii că ar putea primi sancţiuni în cazul oricăror “tranzacţii majore” pe care le desfăşoară cu armata rusă, au afirmat oficiali seniori americani.

Avertizările dezvăluite miercuri de oficiali reporterilor din Washington au loc după ce Departamentul de Stat al SUA a declarat în această săptămână că ameninţarea privind aplicarea de sancţiuni americane asupra industriei apărării din Rusia a costat Moscova aproximativ 3 miliarde de dolari din cauza scăderii vânzărilor de arme.

Oficiali de rang înalt americani, care au cerut să rămână anonimi, au declarat că unele “ţări mari” reconsideră achiziţionarea de echipamente militare defensive din Rusia ca urmare a avertismentului global trimis de administraţia preşedintelui Donald Trump după ce aceasta a publicat o listă cuprinzând agenţii şi companii ruseşti de apărare şi spionaj vizate de sancţiunile SUA.

Oficialii au confirmat faptul că Turcia, care negociază achiziţionarea de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, este una dintre ţările vizate. Turcia a afirmat că doreşte de asemenea să cumpere sisteme alternative de la aliaţii NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a sugerat miercuri că Moscova nu este îngrijorată de faptul că sancţiunile SUA ar afecta vânzările din sectorul de apărare.

“Pot doar să spun că totul este bine, totul este în regulă”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov.

El a adăugat că Rusia “încearcă să reducă riscurile legate de situaţiile în care există o concurenţă neloială din partea SUA pe piaţa cooperării militaro-tehnice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor