SUA anunţă retragerea completă a trupelor sale din Siria

Casa Albă a anunţat, miercuri, retragerea completă a trupelor sale din Siria după ce preşedintele Trump a scris pe Twitter că SUA a înfrânt Statul Islamic. Trump a căutat de ceva vreme o cale de a ieşi din Siria şi se pare că Turcia i-a oferit un bun motiv să facă acest lucru.
Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Statele Unite au declarat miercuri că a început retragerea contingentului de 2.000 de soldaţi din Siria. Toţi soldaţii urmează să plece din ţară într-un interval de 60-100 de zile. Preşedintele american Donald Trump a anunţat măsura printr-o postare pe Twitter în care a afirmat că SUA a învins grupul jihadist Statul Islamic (ISIS) în Siria, potrivit Deutsche Welle.

Sarah Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe, a susţinut într-o declaraţie: “Aceste victorii asupra ISIS în Siria nu semnalează sfârşitul coaliţiei sau a campaniei”. SUA va începe să aducă soldaţi acasă “pe măsură ce trecem în faza următoare a campanei”.

De asemenea, Washingtonul a anunţat că tot personalul Departamentului de Stat american va fi evacuat din Siria în aproximativ 24 de ore.

Deşi consilierii militari şi în domeniul securităţii, inclusiv secretarul Apărării James Mattis, aparent au încercat să îl convingă pe Trump să nu ordone retragerea, acesta a rămas neclintit. Oficialii susţin că retragerea va reprezenta o trădare a luptătorilor kurzi aliaţi şi va periclita credibilitatea Statelor Unite.

Analista Mona Yacoubian de la Institutul de Pace din SUA (USIP) a declarat mass mediei că are reţineri serioase în ceea ce priveşte declararea victoriei de către Trump, precizând: “Pe când ne apropiem de stadiul final, campania militară anti-ISIS nu este încă finalizată şi un grup de luptători ISIS încă luptă până la capăt. Lupta împotriva ISIS este departe de a se fi terminat. Guvernul american estimează că numărul luptătorilor ISIS care rămân în Siria este de până la 30.000 şi sunt deja semne că luptătoril jihadişti reiau luptele. Lecţiile învăţate în urma retragerii SUA din Irak în 2011 arată pericolele unei retrageri înaintea asigurării păcii”.

În Irak şi Siria, grupurile kurde au făcut parte dintre cei mai eficienţi luptători împotriva ISIS, fiind ajutaţi de sprijinul aerian, informaţiile, echipamentele şi pregătirea oferite de diverse puteri occidentale şi din Golf. Totuşi, Turcia, ţară membră NATO, s-a opus în mod special cooperării cu luptătorii kurzi, pe care îi consideră fie terorişti, fie complici ai teroriştilor.

Într-o serie de întâlniri şi discuţii telefonice recente, secretarul american al Apărării, James Matti, precum şi diverşi oficiali din sectorul securităţii au susţinut de asemenea că retragerea soldaţilor americani după o prezenţă de 4 ani în Siria va reprezenta o schimbare majoră în politica securităţii naţionale, practic cedând Rusiei şi Iranului teren în Siria, în pofida politicii oficiale americane de provocare a ambelor ţări.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat miercuri SUA că se află ilegal în Siria şi a declarat că Washingtonul este un obstacol în calea păcii.

Totodată, cercetătorul în securitate naţională Chris Edelson de la Universitatea Americană a declarat: “Merită notat faptul că retragerea trupelor americane din Siria va fi un plus pentru [preşedintele rus Vladimir] Putin. Acest lucru nu ar fi pentru prima dată. Trump a mai luat măsuri sau a făcut declaraţii care au favorizat agenda lui Putin”.

O consecinţă imediată a retragerii americanilor va fi pericolul militar din partea Turciei cu care se vor confrunta luptătorii kurzi. Ankara îi consideră pe kurzi terorişti din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Kurzii sirieni speră să creeze o regiune autonomă similară cu cea din Irak, însă Ankara doreşte să se asigure că un astfel de lucru nu se va întâmpla şi în Turcia, în ciuda eforturilor depuse de PKK în această direcţie. Ankara, UE şi SUA, au declarat PKK grup terorist.

Turcia, un aliat NATO, a criticat vehement sprijinul acordat de Washington kurzilor şi, recent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va lansa noi atacuri transfrontaliere împotriva kurzilor din Siria.

Trump, care aparent a urmărit de mult timp să retragă trupele americane, a invocat planurile de atac ale Turciei ca motiv pentru decizia de a pleca din Siria. El a afirmat că acţiunile Ankarei ar putea reprezenta un pericol pentru soldaţii americani.

Totuşi, unii oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au sugerat că anunţul făcut de Trump de fapt ar urmări să distragă atenţia publică de la loviturile pe care le primeşte în presă pentru o serie de scandaluri vizând administraţia şi pe el însuşi. De asemenea, mulţi sugerează că preşedintele va urmări să înfăţişeze campania de patru ani în Siria ca o victorie a SUA pe care el ar fi orchestrat-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe