Turcia atacă din nou forţe kurde în Siria. Luptători susţinuţi de SUA suspendă o ofensivă anti-ISIS

Pentru a doua oară într-o săptămână, Turcia a deschis focul asupra forţelor kurde siriene susţinute de SUA. Amplificarea tensiunilor a determinat grupul FDS să îşi suspende operaţiunile împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Mai multe tancuri turceşti ocupă o poziţie pe partea turcă a graniţei turco-siriene în apropiere de oraşul sirian Kobane. (Getty Images)
Andrei Popescu
01.11.2018

Grupul FDS (Forţele Democratice Siriene) din Siria, care este susţinut de SUA, a declarat miercuri că va suspenda temporar operaţiunile împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) după ce a fost atacat de armata turcă.

FDS, o forţă mixtă arabo-kurdă condusă de miliţia kurdă YPG, a anunţat că din cauza atacurilor turcilor în regiunea nordică Kobane, unităţile sale au fost nevoite să suspende temporar operaţiunile împotriva ultimelor fortăreţe ISIS situate în apropierea Irakului, potrivit Deutsche Welle.

Armata turcă a susţinut într-o declaraţie publicată miercuri ca un post de comandă din zona de frontieră, în provincia Sanliurfa, a fost atacat de forţele kurde, provocând distrugerea unui vehicul militar.

Forţele militare turceşti au răspuns cu foc imediat, provocând moartea a “10 terorişti”, a susţinut Ministerul turc al Apărării. Este a doua oară când armata turcă a deschis focul asupra forţelor FDS la est de Eufrat.

Miliţia YPG a postat un material video pe Twitter cu un vehicul militar turcesc distrus de o rachetă ghidată.

Tensiunile au izbucnit la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat partidului sau că armata ţării pregăteşte lansarea unei operaţiuni împotriva forţelor kurde situate la est de râul Eufrat.

FDS controlează acum peste un sfert din teritoriul sirian după ce, în ultimii trei ani, forţele sale dominate de kurzi au respins jihadiştii ISIS din poziţiile lor, cu sprijinul SUA. Majoritatea teritoriului controlat de kurzi se află la est de Eufrat. În prezent, în Siria se află aproximativ 2.000 de soldaţi americani care oferă servicii de consiliere pentru FDS. De asemenea, în ţara arabă se află şi câteva sute de soldaţi francezi.

Sprijinul oferit de către americani FDS a generat tensiuni între SUA şi Turcia, care consideră că miliţia YPG este organizaţie teroristă ce are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în conflict armat cu Turcia de aproximativ 4 decenii. SUA consideră PKK o organizaţie teroristă, însă nu aplică aceeaşi etichetă şi în cazul YPG sau FDS.

Departamentul de Stat american a declarat că ţine legătura cu Turcia şi FDS pentru a calma situaţia.

“Loviturile militare unilaterale în nord-vestul Siriei, iniţiate de orice tabără, în special în cazul în care este posibil ca personal american să se afle în zonă sau în apropierea ei, reprezintă o sursă de mare îngrijorare pentru noi”, a afirmat miercuri Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului. “Coordonarea şi consultarea între SUA şi Turcia pe probleme legate de securitate reprezintă o abordare mai bună”.

Armata americană estimează că aproximativ 2.000 de luptători ISIS sunt prezenţi în oraşul Hajin, sau în împrejurimi, oraş situat în provincia Deir el-Zor, în apropierea graniţei cu Irakul.

Săptămâna trecută, jihadiştii ISIS au desfăşurat un contraatac după o ofensivă desfăşurată timp de câteva săptămâni de FDS în zona rurală din jurul oraşului Hajin. Contraatacul ISIS a provocat moartea a cel puţin 72 de luptători FDS şi a forţat grupul să se retragă din Hajin şi să suspende operaţiunile în timp ce erau trimise întăriri în zonă.

Tensiunile de-a lungul frontierei între forţele susţinute de SUA şi Turcia au loc în pofida faptului că Washingtonul şi Ankara au căzut de acord în luna iunie asupra unui plan de relaxare a tensiunilor din jurul oraşului sirian nordic Manbij.

Oraşul strategic este situat la vest de Eufrat şi a fost capturat de forţele FDS din mâinile ISIS în 2016. Turcia a ameninţat în repetate rânduri că va ataca oraşul, în ciuda unei prezenţe militare americane în regiune.

O parte a acestui plan presupune desfăşurarea de patrule comune turco-americane în apropierea Manbij, despre care ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat marţi că ar putea începe în orice moment. De asemenea, planul prevede ca forţele YPG să se retragă din oraş la est de Eufrat.

În pofida planului privind oraşul Manbij, Erdogan şi armata turcă au afirmat în repetate rânduri că plănuiesc să avanseze la est de Eufrat pentru a curăţa graniţa de “terorişti”.

La începutul acestui an, armata turcă, susţinută de forţele rebele siriene aliate, a organizat o intervenţie militară majoră de două luni pentru a confisca regiunea Afrin din mâinile miliţiei YPG. O rebeliune de nivel redus desfăşurată de YPG, care vizează soldaţii turci şi forţele rebele aliate cu aceştia, continuă în Afrin.

O altă operaţiune militară de şapte luni condusă de Turcia în 2016-2017, numită Operaţiunea Scutul Eufrat, a alungat forţele ISIS dintr-o regiune din nordul Siriei şi a împiedicat forţele kurde să avanseze în teritoriul situat la vest de Eufrat.

În luna septembrie, un acord încheiat între Turcia şi Rusia pentru crearea unei zone demilitarizate în provincia controlată de rebeli Idlib a împiedicat o posibilă ofensivă siriană, care a declanşat temeri privind un potenţial dezastru umanitar şi posibilitatea ca sute de mii de refugiaţi să fugă la nord de graniţa siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor