Distrugătoare ruseşti cu rachete de croazieră participă la exerciţii în apropierea coastei Siriene

Poză făcută la bordul fregatei ruseşti Amiral Essen în largul coastei siriene, în Marea Mediterană (Maria Antonova/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.11.2018

Începând cu luna septembrie, când ceea ce părea să fie un iminent atac major siriano-rus asupra Idlib a fost suspendat printr-un acord de încetare a focului, probabil pentru a evita ameninţarea declarată că forţele americane ar putea interveni în apărarea provinciei controlate de rebeli afiliaţi la grupul terorist Al-Qaeda, războiul din Siria a ieşit uşor din atenţia mass mediei şi a conştiinţei publice.

Dar pe măsură ce lupte sporadice între jihadişti şi forţe ale guvernului sirian au fost relansate în această săptămână în zonele periferice ale teritoriului contestat, războiul ar putea reveni din nou în atenţia presei, conrofm ZeroHedge.

Rusia a condamnat în această săptămână “luptele sporadice”, precum şi “provocările” lansate de grupul jihadist HTS (cunoscut şi sub numele de Tahrir al-Sham, afiliat la Al-Qaeda) în nord-vestul Siriei. În acelaşi timp, Damascul a devenit tot mai frustrat de implementarea acordului privind Idlib, criticând Turcia pentru eşecurile sale.

Într-un moment în care Siria s-ar putea îndrepta spre o altă confruntare majoră din cauza provinciei Idlib, Rusia îşi arată din nou muşchii prin desfăşurarea unui exerciţiu militar în largul coastei siriene.

Declaraţia publicată de biroul de presă al marinei ruse a precizat că exerciţiul a fost desfăşurat pentru a practica tehnici de căutare şi monitorizare a submarinelor, de căutare şi salvare de persoane aflate în pericol în largul mării şi pentru a le oferi asistenţă medicală.

Fregatele Amiralul Makarov şi Amiralul Essen, din Flota rusă a Mării Negre, au fost implicate în acest exerciţiu în apropierea apelor de coastă siriene.

Cele două fregate au fost înarmate cu 8 lansatoare de rachete de croazieră Kalibr-NK care sunt capabile să lovească ţinte la suprafaţă, de coastă şi subacvatice (precum submarine) de la o distanţă de până la 2.600 km.

Distrugătoarele din această clasă sunt de asemenea înarmate cu rachete şi sisteme de artilerie antiaeriană Shtil-1, Palash şi AK-630 M, tunuri universale de 100 mm A-190, tuburi de torpile şi lansatoare de rachete RBU-6000. În plus, fregatele au o pistă de aterizare şi decolare, precum şi un hangar pentru un elicopter de luptă anti-submarin (Ka-27 sau Ka-31).

În ultimii ani ai războiului din Siria, Marina rusă a menţinut o forţă de luptă permanentă în Mediterană cu un număr mare de nave şi active mobile. Kremlinul a anunţat la începutul acestei luni că îşi va consolida flota din Mediterană prin trimiterea unui număr mai mare de nave capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază lungă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor