SUA trimite un grup maritim de luptă în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor cu Iranul şi Siria
alte articole
Un grup maritim de luptă condus de portavionul USS John C. Stennis din clasa Nimitz a ajuns în Orientul Mijlociu, punând capăt unei perioade de 8 luni în care niciun portavion american nu a fost staţionat în regiune, a precizat Marina SUA.
Grupul de luptă face parte din Flota a 5-a, care este responsabilă pentru activitatea maritimă americană în Marea Arabă şi Golful Persic şi va fi staţionat în regiune cel puţin două luni.
Potrivit Voice of America, grupul de nave este trimis în zonă pentru a lupta împotriva grupului ISIS în Irak şi Siria şi pentru a se implica în războiul din Afganistan.
Mai mult, un oficial al Departamentului american al Apărării, a confirmat anterior că SUA îşi consolidează prezenţa în regiune pentru a transmite un mesaj Teheranului, afirmând pentru VOA că este “doar un spectacol de forţă dedicat Iranului”.
Se aşteaptă ca prezenţa grupului maritim să aibă un efect similar cu cel al bazei americane din al-Tanf, în sudul Siriei, a adăugat oficialul.
SUA a format o garnizoană ilegală în al-Tanf în 2016, susţinând că acţiunea face parte din războiul împotriva ISIS. Damascul şi aliaţii săi au acuzat în repetate rânduri SUA că foloseşte baza pentru a pregăti şi aproviziona fosta miliţie islamistă pentru a continua războiul împotriva guvernului sirian. În urmă cu câteva zile, generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei americane, a declarat că SUA va pregăti între 35.000 şi 40.000 de militanţi locali pentru a oferi stabilitate în estul Siriei, unde forţele kurde siriene susţinute de SUA au preluat controlul după expulzarea ISIS din regiune.
Deşi iniţial şi-a justificat prezenţa în Siria invocând războiul împotriva terorismului, SUA şi-a modificat justificarea pentru rămânerea în ţara arabă după declinul ISIS. În luna septembrie, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a afirmat că armata SUA va rămâne în Siria până când presupusele miliţii susţinute de iranieni vor pleca de asemenea din ţară.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au amplificat în luna mai, după ce SUA s-a retras unilateral din controversatul acord nuclear încheiat între iranieni şi marile puteri, dar mai ales după ce Trump a aplicat două seturi de sancţiuni dure împotriva Republicii Islamice.