Studiu: Tinerii şoferi - un pericol pentru siguranţa rutieră

Mai bine de două treimi dintre tinerii conducători auto ignoră limitele de viteză, reprezentând un adevărat pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic, arată rezultatele unui studiu realizat de Goodyear. Mai exact, 73% din tinerii şoferi din Europa recunosc că accelerează la culoarea galbenă a semaforului, în vreme ce 14% dintre aceştia chiar trec pe culoarea roşie.
(Harold Cunningham/Getty Images)
Ioana Statescu
05.12.2012

Mai bine de două treimi dintre tinerii conducători auto ignoră limitele de viteză, reprezentând un adevărat pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic, arată rezultatele unui studiu realizat de Goodyear. Mai exact, 73% din tinerii şoferi din Europa recunosc că accelerează la culoarea galbenă a semaforului, în vreme ce 14% dintre aceştia chiar trec pe culoarea roşie, transmite Capital.

Studiul a urmărit comportamentul din trafic a 6.400 de tineri conducători auto cu vârsta sub 25 de ani, din 16 pieţe (15 ţări europene şi Africa de Sud), iar rezultatele au scos la iveală câteva aspecte interesate în ceea ce priveşte comportamentul la volan al tinerilor şoferi.

Cercetarea face referire chiar la un număr de stereotipuri naţionale în ceea ce priveşte conducerea auto. Dacă potrivit unui studiu anterior privind siguranţa rutieră, realizat de Goodyear în 2010, italienii erau văzuţi ca fiind cei mai puţin responsabili în trafic, iar germanii cei mai prudenţi din Europa, aceste date nu sunt confirmate de rezultatele studiului din 2012. Cel mai recent studiu Goodyear îi clasează pe tinerii italieni printre cei mai puţin predispuşi să accelereze sau să calculeze greşit distanţa din trafic atunci când depăşesc alte vehicule. De asemenea, percepţia conducătorilor auto germani nu este pe deplin susţinută, de vreme ce aceştia sunt printre cei mai puţin dispuşi să se supună semnelor din trafic.

Bărbaţii tineri sunt cei mai vitezomani

Potrivit studiului, preferinţa pentru viteză este puţin mai răspândită în rândul bărbaţilor tineri. Astfel, 70% dintre bărbaţi, faţă de 62% dintre femei, recunosc faptul că depăşesc limita de viteză atunci când conduc. Tinerii conducători auto din Polonia, Africa de Sud şi Rusia par să depăşească mult mai des limitele de viteză decât orice altă ţară (81%, 79% şi respectiv 76%), în timp ce tinerii care conduc cel mai responsabil sunt cei din Marea Britanie şi Spania, unde doar 54% şi respectiv , 40% recunosc că depăşesc limita de viteză. De asemenea, ei sunt cel mai puţin dispuşi să încerce atingerea vitezei maxime a maşinii lor, doar 18%, respectiv 19% şi acest lucru este explicat probabil prin modurile stricte de aplicare a legii şi prin amplasarea radarelor de viteză în trafic.

La polul opus se află tinerii conducători auto germani şi ruşi, care par cei mai dispuşi să încerce atingerea vitezei maxime a maşinii lor. Mai exact, un procent de 53% şi 46% dintre aceştia au recunoscut că şi-au turat motorul la maxim. Acest lucru nu este deloc surprinzător pentru Germania, de vreme ce aceasta este singura ţară din lume unde nu există limită de viteză pe autostrăzi.

„Aceste rezultate sunt deosebit de îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că 25% din accidentele mortale sunt cauzate de viteza excesivă în rândul tinerilor conducători auto, în comparaţie cu doar 10% în rândul persoanelor mai în vârstă”, a declarat Gerhard von Bressensdorf, Preşedintele Asociaţiei Europene a Şcolilor Auto.

Tinerii şoferi ignoră semnele de circulaţie

Cercetarea a scos la iveală că 43% dintre bărbaţi şi peste o treime dintre femei recunosc că nu s-au supus semnelor de circulaţie. Tinerii conducători auto din Africa de Sud şi Polonia sunt în fruntea clasamentului cu 62% şi respectiv 51%, în timp ce suedezii şi cehii sunt cei mai responsabili, cu un procent de 25%, respectiv 24%, doar uneori ignorând semnele de circulaţie. Totodată, aproximativ 41% dintre bărbaţi şi 33% dintre femei recunosc că iau curbele cu viteză şi aproximativ jumătate din tineri afirma că au depăşit mai mult de un vehicul la un moment dat, pe o şosea cu două benzi.

În plus, tinerii conducători auto nu acordă des prioritate (26% bărbaţi şi 19% femei), germanii fiind în fruntea clasamentului pentru accelerarea la culoarea galbenă a semaforului (85%), iar un enorm procent de 28% din tinerii turci recunoscând că trec pe culoarea roşie. Tinerii şoferi care se comportă cel mai responsabil în trafic sunt belgienii, cehii şi francezii cu nişte procente relativ mici, de 8%, 8% şi respectiv 6%, care susţin că au trecut pe roşu o singură dată.

Studiul Goodyear relevă şi o legătură între comportamentul din trafic al tinerilor şoferi şi nivelul de educaţie. Astfel, se pare că tinerii conducători auto care şi-au încheiat studiile la o vârstă fragedă – 18 ani sau mai tineri – sunt mult mai predispuşi să facă greşeli decât cei care continuă studiile pentru mai mult timp. 47% dintre cei care au abandonat şcoala la 18 ani nu respectă semnele din trafic, în comparaţie cu 36% dintre cei care îşi continuă studiile până la 22 de ani.

Părinţii par să reprezinte o autoritate şi pe şosele din moment ce au fost semnalate diferenţe între tinerii conducători auto care încă locuiesc cu părinţii şi cei care locuiesc singuri. Tinerii care trăiesc pe cont propriu sunt mult mai agresivi în trafic: 34% au încercat să atingă viteza maximă a maşinii lor, comparativ cu 29% dintre cei care locuiesc cu părinţii. De asemenea, 49% au depăşit mai mult de un vehicul la un moment dat pe o şosea cu două benzi, comparativ cu 39% dintre cei care locuiesc cu părinţii şi 36% au condus cu aceeaşi viteză pe un carosabil umed şi pe unul uscat, în comparaţie 30% dintre cei care locuiesc cu părinţii.

Aproximativ 40% dintre tinerii şoferi se urcă la volan după ce au consumat alcool

Un alarmant procent de 24% dintre bărbaţi şi 15% dintre femei recunosc că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool. Cercetarea arată că tinerii conducători auto din Africa de Sud sunt cei mai predispuşi să conducă după ce au consumat o băutură alcoolică (45%), în timp ce britanicii sunt cei mai puţin dispuşi, cu un procent de 4%, care reflectă gradul înalt de aplicare a legii şi politica de toleranţă scăzută faţă de acest aspect.

Tendinţa este accentuată de numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 17-24 de ani care îşi petrec timpul liber în baruri sau în cluburi. La nivelul întregii Europe, aceasta este a doua cea mai răspândită activitate în rândul tinerilor. Se estimează că 16.800.000 de tineri europeni îşi petrec timpul liber în localuri, unde consumă băuturi alcoolice. Cu o medie de 20% din tinerii şoferi care recunosc că înainte de a conduce consumă alcool, în Europa există 3.360.000 de tineri conducători auto care consumă băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Soluţia pentru aceste probleme- educaţia

Potrivit directorului de Comunicare Corporativă de la Goodyear EMEA, Jens Völmicke, studiul privind siguranţa tinerilor conducători auto demonstrează importanţa educaţiei continue pentru şoferii începători. Jens Völmicke a anunţat că firma pe care o reprezintă va colabora cu instituţii şi centre de pregătire pentru conducerea auto pentru a îmbunătăţi educaţia şoferilor.

”Goodyear va continua parteneriatul cu Asociaţia Europeană a Şcolilor Auto, pentru a sprijini tinerii conducători auto şi pentru a le asigura o mai bună pregătire şi consiliere cu privire la viteza şi siguranţa în trafic”, declarat reprezentantul companiei producătoare de anvelope.

Studiul a fost realizat de IPSOS, în numele Goodyear EMEA, pentru a înţelege mai bine conştientizarea, opiniile şi practicile privind siguranţa rutieră în rândul tinerilor conducători auto şi al începătorilor. Chestionarul a inclus 20 de întrebări care au acoperit cinci teme: educaţia în trafic, comportamentul pe şosea, accentul pus pe stilul de viaţă şi pe societate, pregătirea sezonieră şi, mai ales, pentru iarnă.

În total, au fost intervievaţi 6.400 de respondenţi, cu 400 de interviuri pe ţară, în următoarele state: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia, Africa de Sud, Turcia şi Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor