De ce s-au trezit pe contrasens şoferii care circulau pe noul pasaj Dna Ghica-Chişinău

Trafic în Bucureşti în apropierea orelor de vârf.
Trafic în Bucureşti în apropierea orelor de vârf. (Mihut Savu / The Epoch Times)

Chiar dacă lucrările la pasajul Doamna Ghica-Chişinău, care are o lungime sub doi kilometri, au durat şase ani, valoarea lucrărilor din 2011 şi 2012 ajungând la 37.500.000 de lei, fără TVA, inaugurarea acestuia a avut loc, luni, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a edilului şef al Capitalei, Sorin Oprescu, scrie b365.ro.

Se pare că inaugurarea a fost precoce, făcută de dragul campaniei electorale, pentru că Primăria Capitalei a forţat deschiderea traficului pe pasajul Doamna Ghica - Chişinău înainte de finalizarea completă a semnalizării rutiere. Lucrările din această perioadă au fost realizate de SCT Bucureşti.

La ceremonia de inaugurare, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu i-a cerut directorului executiv al Direcţiei de Transporturi din cadrul Municipalităţii, Ion Dedu, să dea drumul la transportul pe pasaj încă de luni.

Totuşi poliţia rutieră şi Administraţia Străzilor nu apucase să monteze toate indicatoarele rutiere necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime şi sigure a traficului, fapt pentru care unii şoferi s-a trezit că circulă pe contrasens pe proaspăt inauguratul pasaj.

Pasajul Doamna Ghica-Chişinău va scurta timpul de parcurgere a zonei cu 10-15 minute, pentru şoferi, fiind şi cu 5 kilometri mai scurt. De exemplu, pe Şoseaua Mihai Bravu, traficul este mai mereu aglomerat, iar pe alte rute ocolitoare este restricţionat de bariera de cale ferată de la Gara Obor, a afirmat directorul Ion Dedu, care a adăugat faptul că acest proiect face parte din Inelul Median al Capitalei şi că scopul său principal este distribuirea traficului ce va veni de pe autostrada A3 către Sudul şi Estul Capitalei.

În legătură cu transportul public în această zonă, Ion Dedu, a precizat că ''în perioada următoare vor fi introduse linii de autobuz, iar în condiţiile dezvoltării urbanistice a zonei şi a creşterii cererii de călătorie din zonă, va fi realizată şi o linie de tramvai, spaţiul rezervat acesteia fiind prevăzut încă de acum în axul străzii''.

Una dintre hibele pasajului ar fi ca la ieşirea de pe pod, mergând pe lângă Piaţa Delfinului înspre Şoseaua Pantelimon sau Şoseaua Fundeni, circulaţia maşinilor este limitată pe alocuri la o bandă pe sens de maşinile parcate la întâmplare pe carosabil şi pietonii care traversează strada în mod haotic.

Cu privire la această problemă, Sorin Oprescu a declarat că vor fin demarate lucrările la pasajul subteran ce va traversa intersecţia Şoseaua Pantelimon-Doamna Ghica, care va face legătura între Piaţa Delfinului şi Bulevardul Chişinău (fosta Socului). În ceea ce priveşte data la care vor fi începute lucrările, primarul general al Capitalei a precizat că vor fi demarate săptămânile următoare, dacă vremea permite acest lucru.
Legat de intersecţia foarte intens circulată de pe traseul străzii Doamna Ghica cu Şoseaua Colentina, pasajul care va subtraversa această intersecţie va fi construit "când vor fi bani", a afirmat Sorin Oprescu.

Lucrările la Pasajul Doamna Ghica - Chişinău au fost reluate în luna martie, a acestui an, după o pauză de aproape 2 ani şi jumătate în care amenajările iniţiale s-au degradat sau au fost prădate de hoţii de fier vechi. Lucrările începuseră iniţial în 2006, dar firma de construcţii a părăsit şantierul după un an pentru că Primăria a decis rezilierea contractului. Principalele motive invocate au fost calitatea defectuoasă a proiectului, precum şi solicitările venite din partea constructorului privind majorarea valorii iniţiale a contractului cu mai mult de 100 la sută.

În ce constă proiectul şi ce beneficii are

Proiectul, denumit oficial, "Străpungere D-na Ghica - Bd. Chişinău şi pasaj suprateran peste calea ferată" constă în refacerea şi modernizarea străzii Doamna Ghica, până la calea ferată din zonă şi apoi continuarea străzii până la Circul Foamei, din Piaţa Delfinului, spre Bulevardul Chişinău.

Artera are 4 benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, o lungime totală cca 1.8 km şi o lăţime cuprinsă între 21 şi 70 m. Totodată, lucrările presupun echiparea şi dotarea cu reţele de utilităţi a străzilor, marcaje rutiere, amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor verzi, iluminat public şi amenajarea de locuri de parcare.

În plus, proiectul vizează şi realizarea unui pasaj suprateran care va traversa linia de cale ferată şi care va face legătura între cele două segmente ale arterei rutiere Doamna Ghica. Lucrarea îşi propune să fluidizeze traficul de pe Inelul Principal şi de pe Şoseaua Fundeni, prin închiderea Inelului Median în zona de vest şi să creeze o legătură mai rapidă între cartierele Colentina, Pantelimon, Balta Albă şi Berceni.

Pentru a putea construi pasajul, Primăria Capitalei a făcut exproprieri de milioane de euro

Firma IMCOM a primit de la Primăria Capitalei 1,6 milioane de euro pentru un teren de aproximativ 3.800 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă 420 de euro/mp. Pe această suprafaţă se afla o construcţie de circa 700 metri, în cartierul Baicului, una dintre cele mai rău famate zone ale Bucureştiului.

Municipalitatea a expropriat terenul pentru a putea continua lucrările la străpungerea Doamna Ghica-Chişinău, iar banii au fost daţi printr-o dispoziţie semnată de Sorin Oprescu edilul şef al Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne