Studiu: Pe timpul nopţii, copacii 'se odihnesc'
alte articole
Pe timpul nopţii, copacii se duc la culcare, a fost concluzia unui nou studiu efectuat de un grup de oameni de ştiinţă din Austria, Finlanda şi Ungaria. Ei au folosit scanări cu laser pentru a studia bioritmul copacilor şi schimbările petrecute între zi şi noapte.
În timpul nopţii, copacii se odihnesc. Majoritatea vieţuitoarelor îşi adaptează propriul ritmul de activitate alternativ între zi şi noapte, iar copacii nu fac excepţie. De exemplu, în ceea ce priveşte florile pe ramuri, putem observa cum corolele lor se închid seara ca apoi să se redeschidă dimineaţa.
De ceva timp, oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă fenomenul, iar acum, cercetători de la Universitatea din Viena au înţeles că între zi şi noapte există schimbări sistemice în viaţa copacilor.
Observând copacii şi făcând măsurătorile necesare, cercetătorii au descoperit că în timpul nopţii ramurile tind să coboare cu până la aproximativ 10 centimetri. La primele ore ale dimineţii, ele revin la poziţia lor iniţială.
Cercetătorii au fost capabili să descrie fenomenul prin fixarea punctelor de scanare cu laser. În ceea ce priveşte noaptea, acum se vorbeşte de "odihna copacilor". Măsurătorile vor fi efectuate şi pe alţi copaci pentru a continua verificările.
Acest studiu a fost publicat în revista Frontiers in Plant Science, iar la momentul respectiv se referea în particular la mesteceni - copaci din genul Betula. Observaţiile au permis să se verifice schimbarea poziţiei frunzelor şi ramurilor în timpul nopţii, fiind studiaţi copaci din Austria şi Finlanda.
Observaţiile au fost efectuate în nopţile fără vânt şi în apropierea echinocţiului de primăvară pentru a asigura o durată similară a zilei şi nopţii. Cu câteva ore înainte de ivirea zorilor, ramurile au avut tendinţa să mai coboare puţin, apoi au revenit la poziţia lor iniţială după câteva ore.
Conform cercetătorilor, efectul căderii ar putea fi din cauza unei reduceri a presiunii apei în interiorul copacului şi a unor fenomene legate de fotosinteză.
Urmează noi studii pentru a înţelege dacă ideea ritmului circadian poate fi aplicată şi altor specii de arbori. Oamenii de ştiinţă sunt optimişti şi cred că acest fenomen se referă şi la alte plante.