Studiu israelian leagă o creştere a problemelor cardiace de lansarea programului de vaccinare anti-COVID

Centru de testare PCR COVID-19 (SARS-COV2)
Centru de testare PCR COVID-19 (SARS-COV2) (Epoch Times România)

Un nou studiu a descoperit o corelaţie între o creştere a evenimentelor cardiovasculare de urgenţă în rândul persoanelor sub 40 de ani şi lansarea programului de vaccinare anti-COVID-19 în Israel.

Publicat în jurnalul Nature, studiul a folosit date de la serviciile medicale naţionale de urgenţă din Israel între 2019 şi 2021, care au evaluat apelurile de urgenţă (EMS) făcute de persoane cu vârste între 16 şi 39 de ani din Israel şi le-au corelat „cu factori potenţiali, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi rate de vaccinare”.

Ei au descoperit că a existat o creştere cu 25% sută a apelurilor EMS între ianuarie 2021 şi mai 2021, în comparaţie cu anii 2019 şi 2020. Israelul, care utilizează în principal vaccinul ARNm de la Pfizer, şi-a lansat programul de vaccinare împotriva COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie 2020.

„Totalurile apelurilor de urgenţă săptămânale au fost asociate în mod semnificativ cu ratele primei şi celei de-a doua doze de vaccin administrate acestui grup de vârstă, dar nu au fost asociate cu rate de infecţie cu COVID-19”, au descoperit ei. „Deşi nu stabilesc relaţii cauzale, constatările ridică îngrijorări cu privire la efectele secundare cardiovasculare severe, nedetectate, induse de vaccin şi subliniază relaţia cauzală deja stabilită între vaccinuri şi miocardită, o cauză frecventă a stopului cardiac neaşteptat la persoanele tinere.”

Autorii studiului recomandă, ca atunci când evaluează posibilele efecte secundare ale vaccinului şi rezultatele COVID-19, oficialii să încorporeze date EMS şi informaţii relevante pentru a identifica potenţiale noi tendinţe de sănătate, cum ar fi o creştere a apelurilor EMS şi pentru a „investiga cu promptitudine potenţialele cauze subiacente”.

Un studiu recent efectuat de cercetători suedezi cu privire la populaţiile din Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia a sugerat că inflamaţia inimii suficient de severă pentru a necesita îngrijiri spitaliceşti este mai frecventă în rândul persoanelor care au primit vaccinuri COVID-19 decât în ​​rândul persoanelor care nu au primit.

„Aceste cazuri suplimentare în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani corespund unui risc de 5 ori mai crescut după Comirnaty şi de 15 ori mai mare după Spikevax, comparativ cu cei nevaccinaţi”, afirmă dr. Rickard Ljung, profesor şi medic la Agenţia de Produse Medicale din Suedia, care a fost implicat în studiu. Declaraţia a fost făcută pentru Epoch Times săptămâna trecută. Spikevax este numele vaccinului Moderna împotriva COVID-19, în timp ce Comirnaty este vaccinul Pfizer.

Echipa sa a descoperit că ratele de miocardită sau pericardită sunt mai mari decât nivelurile dintr-un grup de control nevaccinat - sau 38 la 100.000 după administrarea a două doze de vaccinuri ARNm.

Echipa de cercetare israeliană a declarat în studiul publicat pe 28 aprilie, că „beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 sunt clare, în special pentru populaţiile cu risc mare de a dezvolta condiţii grave şi care pot pune viaţa în pericol”, cum ar fi adulţii în vârstă sau imunodeprimaţi. Cu toate acestea, au remarcat ei, „este important să înţelegem mai bine riscurile potenţiale pentru a minimiza daunele potenţiale”.

Când au efectuat cercetările, oamenii de ştiinţă israelieni au remarcat mai multe defecte potenţiale, inclusiv o „prejudecată de auto-raportare” atunci când indivizii semnalează simptomele către sisteme de raportare, inclusiv către sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) administrat de guvernul federal al SUA. Ei au atras inclusiv atenţia asupra unei probleme de „sub şi supraraportarea” simptomelor legate de vaccin.

„Chiar şi studiul din Israel, care se bazează pe o colectare de date mai proactivă, menţionează că unele dintre cazurile potenţial relevante nu au fost investigate pe deplin”, au spus aceştia.

O a doua problemă cu care s-au confruntat cercetătorii este modul în care se prezintă simptomele miocarditei, un tip de inflamaţie a inimii.

„Miocardita este o boală deosebit de insidioasă, cu multiple manifestări raportate”, au remarcat ei. „Există literatură vastă care evidenţiază cazuri asimptomatice de miocardită, care sunt adesea subdiagnosticate.”

Între timp, „leziunile miocardice şi miocardita [sunt] predominante în rândul pacienţilor cu COVID-19”, nu doar printre cei care au primit vaccinul, se spune în studiu.

„Deoarece lansarea vaccinului COVID-19 are loc adesea în contextul infecţiilor COVID-19 din comunitate, ar putea fi dificil să se identifice dacă incidenţa crescută a miocarditei şi a afecţiunilor cardiovasculare asociate... este determinată de infecţiile cu COVID-19 sau indusă de vaccinurile COVID-19”, au adăugat autorii.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA şi majoritatea agenţiilor de sănătate din întreaga lume au spus că beneficiile vaccinurilor COVID-19 depăşesc riscurile potenţiale. CDC spune pe site-ul său web că majoritatea pacienţilor care dezvoltă miocardită sau pericardită şi au primit îngrijiri medicale au răspuns bine la tratament.

Simptomele includ durere în piept, dificultăţi de respiraţie şi senzaţii de bătăi rapide sau aritmii ale inimii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură