Studiu alarmant: În septembrie, România ar putea înregistra peste 8.300 de cazuri noi de Covid pe zi şi peste 4.200 la ATI

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi doctorul în statistică Valentin Pârvu au analizat datele privind epidemia de COVID-19 din România şi au trasat o serie de scenarii în care ne-am putea găsi la mijlocul lunii septembrie, relatează Spotmedia.ro.

Cei doi au precizat că, în urma vidului legislativ care a permis revenirea în sânul comunităţii a unui număr foarte mare de bolnavi cu COVID, indicele de reproducţie a virusului a ajuns la 1,1-1,2.

Luând în considerare acest indice şi în cazul în care situaţia rămâne pe trendul din prezent, la data de 19 septembrie s-ar putea ca România să înfrunte următoarele scenarii:

  • Rt 1,2 – 8.389 de cazuri noi, 4.248 de pacienţi la ATI şi 124.955 de cazuri active
  • Rt 1,1 – 2.604 cazuri noi, 1.578 de pacienţi la ATI şi 46.398 de cazuri active
  • Rt 1, ar veni cu 765 de cazuri noi, 571 de pacienţi la ATI şi 16.797 de cazuri active.
  • Rt 0,9 – 208 cazuri noi, 202 pacienţi la ATI şi 5.943 de cazuri active
  • Rt 0,8 – 55 de cazuri noi, 70 de pacienţi la ATI şi 2.060 de cazuri active.

De asemenea, cei doi specialişti au mai declarat că numărul bazal de reproducţie efectiv s-a aflat în general în jur de 1,1 începând cu luna iunie, adăugând că au existat creşteri periodice la 1,2 şi scăderi temporare în jur de 1, ca urmare a raportărilor mai mici din zilele de duminică şi luni.

În ceea ce priveşte reducerea ratei de răspândire a Covidului, specialiştii propun o serie de măsuri, precum:

- limitarea numărului maxim de persoane în grup la 10 în judeţele/localităţile afectate.

- supravegherea transportului public, inclusiv a celui pe căile ferate, pentru respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică şi a portului măştii de protecţie, iar acolo unde este posibil, nedepăşirea unui număr de maxim 10 călători într-un vehicul de transport în cazul călătoriilor care depăşesc ca timp 15 minute.

- recomandarea de a sta acasă: cu excepţii pentru sport, obţinere alimente, şi alte ieşiri esenţiale.

- restricţii de călătorie între oraşele/regiunile afectate şi restul ţării.

- protocol de testare cu PCR: testare pentru toţi simptomaticii şi pentru toţi contacţii celor pozitivi.

- anchete epidemiologice: trasabilitate completă şi exhaustivă pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular; secvenţiere genomică completă; şi utilizarea epidemiologiei moleculare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură