Străinii dau năvală în Germania: cei mai mulţi vin din Europa de Est, românii fiind cap de listă
alte articole
Străinii rezidenţi în Germania au atins un nivel record, 7,6 milioane de persoane dintr-o populaţie de aproximativ 80 de milioane, confirmând tendinţa de creştere înregistrată în ultimii ani. Marea majoritate a oamenilor vin în Germania din Europa de Est, România şi Bulgaria fiind cap de listă. În 2013, numărul imigranţilor a crescut la 5,8% faţă de 4,1% în 2012, şi de 2,6% în anul 2011.
Biroul Naţional de Statistică al Germaniei, Destatis, a anunţat vineri că a încheiat bilanţul pe anul trecut, constatând că sunt înregistraţi 7,6 milioane de imigranţi, acesta fiind cel mai mare număr de la înfiinţarea registrului central în 1967. Faţă de 2012 numărul a crescut cu aproape o jumătate de milion de persoane (419.000), semn clar că valul de imigranţi nu are de gând să se oprească relatează Mondo24.
Cauza alegerii Germaniei ca destinaţie de emigraţie se datorează, în primul rând, faptului că pe fondul crizei economice din Europa dar şi din lume, Berlinul arată, în cele mai recente statistici, că motorul economiei a fost deja repornit.
Dar există o creştere constantă a numărului străinilor care vin din statele membre ale aşa-numitei Noua Europă, cele zece ţări din blocul de Est şi de Sud care au aderat la Uniunea Europeană începând cu anul 2004. Din punct de vedere numeric aceştia reprezintă doar un sfert din numărul celor veniţi în Germania (127.000, comparativ cu peste 300.000 din ţările din Europa „veche”).
Numărul imigranţilor din Spania a crescut anul trecut cu 12,7% faţă de 2012, al celor din Grecia cu 6,1%, în timp ce Italia se află pe locul trei. Acestea sunt ţările care au suferit cel mai mult în urma crizei economice având rate ridicate ale şomajului.
Dar datele confirmă, de asemenea, prezenţa tot mai puternică a străinilor din Europa de Est: numărul românilor a crescut cu 30,4%, cel al ungurilor cu 26,3 % iar bulgarii cu 23,6%.
În acest an au fost îndepărtate ultimele bariere din calea liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor în Germania, experţii aşteptându-se la o explozie a sosirilor. În acest context, guvernul prudent al lui Merkel a cerut la Bruxelles posibilitatea de a introduce limite pentru acordarea beneficiilor pentru străini, chiar dacă aceştia sunt din Uniunea Europeană.