Elveţia: După referendum, îngrijorare

(photos.com)
Epoch Times România
06.03.2014

Elveţienii aprobau la 9 februarie, cu o strânsă majoritate, introducerea de cote pentru imigranţi. La trei săptămâni după aceasta, muncitorii străini îşi manifestă îngrijorarea, notează publicaţia franceză Courrier International, preluând un articol din cotidianul elveţian Le Temps.

'Îngrijorarea creşte în rândurile muncitorilor străini din Elveţia', titrează Le Temps, la trei săptămâni după votul din 9 februarie pentru impunerea de cote la imigraţie.

În urma unui apel lansat de un site la adresa celor vizaţi, străinii din Elveţia şi-au putut exprima îngrijorările şi formula întrebări. 'Toate speranţele mele s-au nărui', mărturiseşte, de exemplu, Harriet Leck, flamandă de la graniţă, care are probleme în a-şi găsi un loc de muncă în Elveţia, 'chiar şi după 14 ani de experienţă'. 'Plec în Belgia', lansează o originară din România, deţinătoare a trei masterate.

Un 'efort pedagogic' este revendicat de Grupul Întreprinderilor Multinaţionale (GEM), care reuneşte 81 de societăţi transfrontaliere şi afirmă că-i 'va ţine la curent pe cei 30.000 de angajaţi' pe care îi reprezintă. Mesajul este simplu: 'Străinii care locuiesc în prezent în Elveţia vor putea rămâne în (această) ţară, iar autorizaţiile de şedere şi de stabilire deja acordate îşi păstrează validitatea'.

Alţii, în schimb, s-au pomenit prinşi între ţările lor de origine şi o Elveţie care îşi închide braţele altădată deschise. De exemplu, Daniel, un american 'prins în capcana ţării sale natale cu măsuri fiscale împovărătoare şi o Elveţie în care majoritatea populaţiei vrea să rămână provincială', după cum declară acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor