STOP modei "selfie" cu animale sălbatice [video]

A fost lansat un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care îl au selfie-urile în compania speciilor sălbatice, în special în arealele naturale cum ar fi Amazon.

World Animal Protection îndeamnă turiştii să evite selfie-urile cu animale
World Animal Protection îndeamnă turiştii să evite selfie-urile cu animale (World Animal Protection)

Moda selfie-urilor continuă să fie de neoprit în întreaga lume. Reţelele de socializare de pe internet ajută la partajarea, în fiecare zi, a milioane de fotografii în care fotograful apare cu peisaje de fundal sau însoţit de alte persoane. Problemele se înmulţesc însă atunci când autoportretul include animale sălbatice, multe dintre ele fiind forţate să pozeze în faţa camerei.

Organizaţia internaţională de protejare a animalelor, World Animal Protection (WAP), a lansat o campanie de combatere a acestei noi forme de abuz asupra animalelor. În special, WAP solicită colaborarea cetăţenilor şi a turiştilor pentru a pune capăt acestei practici de selfie în ţările din bazinul Amazonului. Potrivit acestei organizaţii, sute de agenţii şi operatori de turism oferă clienţilor posibilitatea de a atinge animalele şi de a face fotografii cu ele, o practică care dăunează grav sănătăţii şi bunăstării animalelor sălbatice.

Pornind de la imaginile disponibile pe site-urile de reţele sociale, WAP consideră că oferta de vizitare a obiectivelor turistice cu selfie inclus, creşte în mod constant şi, „din păcate, acest lucru a dus la exploatarea leneşilor [mamifere placentare care aparţin subordinului Folivora, n.a.], a caimanilor, delfinilor roz, anacondelor, şi a multor alte animale care aparţin naturii”. „Cu natura lor delicată şi lentă, cu feţele care dau impresia că sunt mereu zâmbitori, leneşii au devenit unul dintre obiectivele principale ale persoanelor care doresc să îi folosească pentru selfie”, denunţă WAP.

(World Animal Protection)

(World Animal Protection)

Multe persoane care oferă selfie în Amazon caută leneşii şi îi smulg din mediul lor natural pentru a-i transforma în obiecte de atracţie turistică: „sunt separaţi de habitatele lor naturale şi forţaţi să trăiască în medii zgomotoase şi haotice, trecând prin mâinile turiştilor timp de zile întregi”.

World Animal Protection îndeamnă turiştii să evite acest tip de comportament şi să respingă oferte care includ orice activitate care afectează mediul natural. În afară de furnizarea instrucţiunilor de bază pentru implementarea acestei atitudini responsabile faţă de natură, WAP a lansat o petiţie cerând persoanelor care resping moda selfie-urilor cu animale să li se alăture.

World Animal Protection consideră că, „una dintre cele mai mari platforme sociale, Instagram are responsabilitatea de a ajuta la reducerea suferinţei animalelor”. Din acest motiv, WAP a iniţiat contacte cu managerii Instagram cu privire la politicile privind protecţia animalelor. Scopul este ca Instagram să aplice filtre care să împiedice publicarea fotografiilor care implică orice tip de maltratare a animalelor, incluzând selfie-urile cu exemplare luate din mediul lor natural.

Mai multe informaţii: World Animal Protection: Iconic Amazonian wild animals are suffering for selfies, Our ground-breaking new report reveals the exploitation of sloths, caiman, anacondas, and more, who are used for tourist selfies across Latin America

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură