Prinşi în labirint? / Tribunal american decide că maimuţele nu pot deţine drepturi de autor pentru selfie-uri

Un tribunal american a decis că o maimuţă care a făcut o serie de selfie-uri, de acum celebre, nu poate fi declarată proprietarul legal al drepturilor de autor.
Naruto, primatul care îşi face selfie-uri
Naruto, primatul care îşi face selfie-uri (Naruto)

Decizia a fost luată după ce grupul People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) a intentat un proces anul trecut, prin care a cerut tribunalului federal american din San Francisco să îl declare pe Naruto – un mascul de maimuţă macaque, în vârstă de 6 ani, ce locuieşte în Indonezia – proprietarul legal al unor selfie-uri pe care acesta le-a făcut în 2011.

Maimuţa a luat camera fotografului britanic David Slater şi a început să facă selfie-uri. Fotografiile au fost distribuite pe tot cuprinsul lumii după ce au fost publicate.

Slater a fost prins într-o dispută intensă privind cine deţine drepturile de autor asupra fotografiilor, după ce Wikimedia le-a distribuit gratuit. Compania, deţinută de Wikipedia, a susţinut că nimeni nu deţine drepturile de autor deoarece fotografiile au fost făcute de un animal. Acest lucru a fost disputat de Slater, care a acuzat Wikimedia că i-a afectat stilul de viaţă.

PETA a sperat însă că un tribunal american îl va declara pe Naruto proprietarul legal, astfel încât să poată administra veniturile obţinute din fotografii pentru a ajuta animalul.

Avocaţii lui Slater au susţinut că fotograful a pregătit fotografiile prin “construirea unei relaţii de încredere şi prietenoase” cu maimuţa macaque, conform The Telegraph. De asemenea, ei au declarat că fotograful a poziţionat camera şi a modificat setările înainte ca selfie-urile să fie făcute.

Dar judecătorul Orrick a declarat: “Deşi Congresul şi preşedintele pot extinde protecţia legii la alte specii decât oamenii, nu există nicio indicaţie că ei ar face acest lucru în cazul legii dreptului de autor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură