Prinşi în labirint? / Tribunal american decide că maimuţele nu pot deţine drepturi de autor pentru selfie-uri
Decizia a fost luată după ce grupul People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) a intentat un proces anul trecut, prin care a cerut tribunalului federal american din San Francisco să îl declare pe Naruto – un mascul de maimuţă macaque, în vârstă de 6 ani, ce locuieşte în Indonezia – proprietarul legal al unor selfie-uri pe care acesta le-a făcut în 2011.
Maimuţa a luat camera fotografului britanic David Slater şi a început să facă selfie-uri. Fotografiile au fost distribuite pe tot cuprinsul lumii după ce au fost publicate.
Slater a fost prins într-o dispută intensă privind cine deţine drepturile de autor asupra fotografiilor, după ce Wikimedia le-a distribuit gratuit. Compania, deţinută de Wikipedia, a susţinut că nimeni nu deţine drepturile de autor deoarece fotografiile au fost făcute de un animal. Acest lucru a fost disputat de Slater, care a acuzat Wikimedia că i-a afectat stilul de viaţă.
PETA a sperat însă că un tribunal american îl va declara pe Naruto proprietarul legal, astfel încât să poată administra veniturile obţinute din fotografii pentru a ajuta animalul.
Avocaţii lui Slater au susţinut că fotograful a pregătit fotografiile prin “construirea unei relaţii de încredere şi prietenoase” cu maimuţa macaque, conform The Telegraph. De asemenea, ei au declarat că fotograful a poziţionat camera şi a modificat setările înainte ca selfie-urile să fie făcute.
Dar judecătorul Orrick a declarat: “Deşi Congresul şi preşedintele pot extinde protecţia legii la alte specii decât oamenii, nu există nicio indicaţie că ei ar face acest lucru în cazul legii dreptului de autor.”