Stolojan: Există resursele financiare pentru reîntregirea salariilor bugetarilor
alte articole
Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan consideră că există resurse financiare necesare pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, chiar dacă numărul salariaţilor din acest sector rămâne 1,2 milioane.
Într-un articol semnat, luni, pe site-ul contributors.ro, Theodor Stolojan apreciază că "reîntregirea salariilor din sectorul bugetar nu înseamnă nicidecum revenirea şi la puterea de cumpărare a acestora, avută înainte de tăierea cu 25% a veniturilor, datorită inflaţiei din anii respectivi, inclusiv din 2012".
"Consider că există resursele financiare necesare pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, chiar dacă numărul salariaţilor din acest sector rămâne 1,2 milioane (deşi reforma trebuie continuată şi redus, mai departe, acest număr. Atunci când s-a elaborat bugetul (consolidat) pe anul 2012, baza de plecare, adică anul 2011, era previzionat astfel: PIB - 548 mld. lei, venituri buget - 183 mld lei (33,4% din PIB). Bugetul aprobat pe anul 2012 este următorul: venituri - 195 mld. lei, care, faţă de un PIB de 580 mld. lei prevăzut pe 2012, reprezenta un procent de 33,7%. În realitate, PIB pe anul 2011 a fost de 578 mld. lei (cu 30 mld lei mai mare), în timp ce veniturile bugetului au fost de 182 mld lei, deci o pondere de 31,8%. Presupunând că nu avem erori la calculul PIB, atunci stăm rău de tot cu combaterea evaziunii fiscale", explică eurodeputatul PDL.
În opinia acestuia, dacă se are în vedere ponderea prevăzută a veniturilor bugetare în PIB de 33,7%, atunci veniturile bugetului ar trebui să ajungă la 205 mld. lei.
"Dar 33,7% înseamnă că, în mod real, angajamentul de luptă împotriva evaziunii fiscale să aibă şi rezultate. Dacă însă această "luptă" nu are rezultate şi rămânem tot la ponderea veniturilor bugetului în PIB din anul 2011, de circa 32%, atunci pentru anul 2012, chiar şi în condiţiile unui PIB de 609 mld lei, obţinem tot veniturile prevăzute de 195 mld. lei. În această situaţie nedorită, evident, resursa pentru reîntregirea salariilor în sectorul bugetar trebuie realizată prin continuarea reformelor şi reducerea numărului de salariaţi din sectorul public sau prin comprimarea altor cheltuieli. Iată de ce Ministerul Finanţelor trebuie să-şi clarifice poziţia cât mai repede faţă de bugetul pe anul 2012. Reîntregirea salariilor din sectorul bugetar nu înseamnă nicidecum revenirea şi la puterea de cumpărare a acestora, avută înainte de tăierea cu 25% a veniturilor, datorită inflaţiei din anii respectivi, inclusiv din 2012", explică Stolojan.