Stilul lui Xi: noua conducere schizofrenică a Chinei

Xi Jinping este noul lider al Chinei, iar oamenii se aşteaptă, pe bună dreptate, să vadă cum conducerea sa face unele schimbări. La urma urmei, spre deosebire de predecesorii săi Hu Jintao şi Jiang Zemin, Xi a venit la putere drept liderul suprem de necontestat al Chinei: fiind simultan şeful statului, partidului şi armatei.
Liderul Partiului Comunist Chinez, Xi Jinping, în Marea Sală a Poporului, 27 decembrie 2012, Beijing, China (Wang Zhao / Getty Images)
Michael Young
15.01.2013

Xi Jinping este noul lider al Chinei, iar oamenii se aşteaptă, pe bună dreptate, să vadă cum conducerea sa face unele schimbări. La urma urmei, spre deosebire de predecesorii săi Hu Jintao şi Jiang Zemin, Xi a venit la putere drept liderul suprem de necontestat al Chinei: fiind simultan şeful statului, partidului şi armatei.

Xi Jinping are planuri măreţe şi vrea să se măsoare cu cele mai dominante figuri ale Partidului Comunist Chinez (PCC). Dar primele schimbări ale liderului Xi sunt noi norme privind discursul şi comportamentul.

"Vorbeşte ca o persoană"

Numai în China comunistă este necesar să-i spui unui oficial să "vorbească ca o persoană", după cum Xi şi-a instruit cadrele. De acum înainte, oficialii de partid trebuie să renunţe la citirea unui text lung sau la oferirea unui discurs repetat care citează doctrina partidului şi este plin de jargonul anost al acestuia. În schimb, oficialii trebuie să vorbească într-un limbaj relativ simplu, într-o manieră mai plăcută şi mai pe scurt.

Xi a câştigat o mulţime de aplauze ca urmare a schimbării. Cine a ştiut? Oamenii nu vor să asculte cadrele ţinând discursuri monotone şi fără sfârşit, într-un mod pe care nimeni nu îl poate înţelege.

De asemenea, Xi a stabilit opt reguli noi pentru Biroul Politic - primii 25 de lideri ai partidului - care par să aibă drept scop readucerea acestui grup 'superior' cu picioarele pe pământ. O parte din noile ordine ale lui Xi sunt prezentate mai jos.

Toţi membrii Biroului Politic sunt obligaţi să întreprindă o călătorie pe teren pentru a afla situaţia reală din ţară. În călătoria lor, ei nu au voie să fie primiţi cu covor roşu, o ceremonie organizată de bun venit sau un banchet extravagant.

Conferinţele naţionale şi evenimentele grandioase vor fi strict controlate şi reduse. Membrii Biroului Politic nu au voie să participe fără o autorizare prealabilă la ceremoniile la care au fost invitaţi. La astfel de evenimente, reuniunile ar trebui să fie mai scurte şi fără discursuri goale.

Nu ar trebui produse şi publicate rezumate şi rapoarte fără fond.

Când membrii Biroului Politic vizitează ţări străine, numărul delegaţilor trebuie strict controlat. Este interzisă mobilizarea la aeroport a studenţilor, oamenilor de ştiinţă şi localnicilor chinezi, pentru a organiza o ceremonie de bun venit.

Forţele de securitate nu trebuie să întrerupă traficul, să blocheze drumurile sau să închidă anumite servicii.

Canalele de ştiri ar trebui să raporteze cu privire la activităţile membrilor Biroului Politic doar când este necesar, iar timpul de emisie alocat acestor relatări trebuie să fie minim.

În lipsa unor aranjamente coordonate de partid, membrii individuali nu ar trebui să publice cărţi sau discursuri şi nu ar trebui să ofere scrisori de felicitare, autografe sau citate pentru a-şi face publicitate.

Membrii trebuie să respecte cu stricteţe normele privind locuinţele, transportul şi nivelul de trai.

Criticii se aşteaptă ca aceste norme să aibă un impact redus. Ele sunt vagi şi foarte puţini oameni sau organizaţii îi pot monitoriza pe primii 25 cei mai puternici oameni ai naţiunii.

În cadrul sistemului politic actual al Chinei, auto-examinarea şi disciplina s-au dovedit a fi inutile când vine vorba de reţinere - un îndemn la caracterul moral nu va asigura respectarea noilor norme. Mai mult decât atât, soluţia problemei nu o reprezintă norme noi, ci un sistem nou. În cazul în care China ar fi avut o presă liberă, alegeri libere şi un sistem judiciar independent, aceste norme nu ar mai fi fost necesare.

În trecut, ori de câte ori reguli asemănătoare cu cele impuse de Xi era evidenţiate în documentele şi discursurile oficiale, situaţia scăpa de sub control.

A visa cu ochii deschişi

Xi vrea ca toată lumea să urmărească ceea ce el numeşte visul Chinei, renaşterea unei Chine măreţe.

Prima apariţie publică a lui Xi, după ce a preluat puterea, a avut loc pentru a-i duce pe toţi membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic - cei şapte bărbaţi care conduc PCC - să viziteze o expoziţie cu denumirea Marele drum al renaşterii chineze.

Expoziţia documentează modul în care liderii PCC anteriori au contribuit la renaşterea unei Chine măreţe. În timpul vizitei, Xi i-a adus un omagiu deosebit lui Mao Zedong, prin recitarea unui poem scris de Mao. El a făcut aceleaşi lucru de mai multe ori, în timpul altor ocazii importante, pentru a arăta cât de ataşat era de ideile şi spiritul lui Mao Zedong.

Evident că expoziţia nu a făcut nicio menţiune cu privire la catastrofele şi masacrele dezlănţuite de Mao şi Deng asupra poporului chinez, în numele urmăririi viselor liderilor.

Visul lui Xi a provocat un răspuns. Ziarul cel mai respectabil din China, Săptămânalul de Sud din provincia Guangdong, a scris un editorial de Anul Nou în care susţinea că o guvernare pe baza constituţiei este visul Chinei. Editorialul a subliniat o idee de bază privind regimul chinez: Puterea PCC este mai presus decât cea a constituţiei; prin urmare, existenţa statului de drept este imposibilă.

Şeful departamentului de propagandă din Guangdong a rescris editorialul. Când ziarul a protestat împotriva cenzurii oficialului pe microblog-ul său, acesta a pierdut controlul asupra lui. Această situaţie a atras la rândul său mai multe proteste, o grevă a personalului Săptămânalului de Sud şi simpatie din partea mass-mediei din întreaga ţară.

Neliniştile în creştere au testat semnificaţia afirmaţiilor lui Xi Jinping. Visul lui Xi, cum a fost şi cazul lui Mao şi Deng înaintea lui, nu este neapărat un vis împărtăşit de majoritatea chinezilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor