China: Tratarea confruntării dintre presă şi propagandă scoate în evidenţă diferenţele din Partid
focus
alte articole
Şeful Partidul Comunist din provincia Guangdong, care a fost centrul protestelor privind libertatea presei în China din ultima săptămână, a intervenit recent personal pentru a media o dispută între jurnalişti şi autorităţile de propagandă, ajungând la un compromis cu lucrătorii înfuriaţi ai mass-media.
Hu Chunhua, secretarul de Partid din Guangdong, a ajutat la medierea unui compromis care i-a determinat pe jurnaliştii de la influentul ziar Săptămânalul de Sud să pună capăt grevei şi care i-a scutit de pedeapsă, potrivit Reuters.
Mulţi din membrii personalului ziarului au refuzat să se întoarcă la muncă după ce şeful propagandei din Guangdong, Tuo Zhen, a folosit ziarul pentru propaganda pro-partid în ziua de Anul Nou, trecând peste editorii de la ziar pentru a rescrie personal un editorial. Incidentul i-a înfuriat pe jurnalişti.
De la acel incident, chinezii obişnuiţi au protestat în faţa sediului ziarului şi au împrăştiat flori. Autorităţile de propagandă au ripostat, de asemenea, iar incidentul luat ca un întreg a dezvăluit opinii diferite în cadrul regimului în ceea ce priveşte reacţia faţă de problemele legate de libertatea mass-media, şi răspunsul faţă de frustrarea jurnaliştilor datorată amestecului Partidului.
Drept răspuns la protestele jurnaliştilor de la Săptămânalul de Sud, pe data de 7 ianuarie oficialii de propagandă au publicat în forţă un editorial al ziarului Timpuri Globale, ziar controlat de stat, într-o serie de ziare. S-au confruntat însă cu rezistenţa fermă din partea unor publicaţii. Editorialul susţinea că Tuo Zhen, şeful propagandei din Guangdong, nu a avut nimic de a face cu rescrierea editorialului de Anul Nou şi că "forţe ostile străine" au fost în vreun fel implicate.
Departamentul de Propagandă a trimis atunci un aviz prin care interzicea reporterilor să facă declaraţii online de susţinere a Săptămânalului de Sud.
Cu toate acestea, punctele de vedere ale Partidului Central cu privire la modul de a face faţă acestui incident nu au fost unanime. Un editorial al Cotidianului Poporului, tot din 7 ianuarie, le-a solicitat oficialilor de propagandă din China să "meargă în ritmul guvernului central, dar să se adapteze la ritmul timpurilor moderne". Pe data de 8 ianuarie a fost publicat un alt editorial, citând declaraţia şefului Partidului Xi Jinping: "Numai prin încurajarea continuă a experimentelor îndrăzneţe şi a descoperirilor poate fi împinsă în faţă şi aprofundată continuu reforma".
Acest lucru a fost interpretat de unii ca însemnând că ar trebui să fie adoptată o abordare mai moderată privind controlul mass-media.
Protestatarii au continuat să se adune în faţa clădirii Săptămânalului de Sud în timp ce aveau loc negocieri. La 8 ianuarie a sosit un grup de maoişti ce ţineau bannere şi îi înjurau pe susţinători mass-mediei în disputa lor cu regimul.
"Aproape nimeni de acolo nu i-a susţinut", potrivit unui locuitor din Guangzhou, Yu Gong, vorbind la postul de radioul independent Sound of Hope.
Poliţia nu a încercat să oprească protestul, aşa cum face de obicei.
Nu există încă nicio libertate a presei şi mass-media nu poate vorbi pentru popor.
Abordarea competiţiei
În incidentul Săptămânalului de Sud au fost afişate de asemenea, punctele de vedere diferite din cadrul regimului despre modul în care ar trebui să fie manevrate neînţelegerile dintre autorităţile de propagandă şi presă.
În Guangdong, şeful de Partid Hu Chunhua a intervenit personal pentru a intermedia un compromis. De asemenea, o sursă a declarat pentru Reuters că Tuo Zhen, a cărui inserţie de propagandă greoaie în ziar a condus la situaţiile jenante iniţiale, poate fi eliminat din postul său din cauza modului în care acesta a gestionat incidentul.
Wu Jiaxiang, un cercetător politic din Beijing ce a fost consilier de top al liderului chinez exclus Zhao Ziyang, a comentat că abordările diferite au apărut din cauza a ceea ce el numeşte "cele două centre de putere" din regim.
Cotidianul Poporului este purtător de cuvânt direct al lui Xi Jinping, a precizat acesta, în timp ce Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent şi şeful propagandei Liu Qibao au fost capabili să utilizeze presă şi propaganda pentru a obţine un mesaj ce "a cântat o melodie complet opusă" faţă de cea a lui Xi, a declarat Wu pentru Apple Daily, cu sediul în Hong Kong.
Chris Wu, redactor-şef al Afacerilor Chinei, un site axat pe politică chineză condus din Statele Unite, a avertizat că ar putea exista în continuare pedepse în aşteptare pentru cei care au sfidat autorităţile comuniste prea deschis.
"După masacrul din Piaţa Tiananmen în 1989, mulţi oameni au fost pedepsiţi. Unii au fost forţaţi să plece din ţară, unii au fost persecutaţi şi au murit, mulţi au fost trimişi la închisoare", a precizat Wu.
Comentatorul politic Lan Shu, vorbind la radio Sound of Hope, a menţionat că chiar dacă Tuo Zhen ar fi eliminat, "nimic nu se va schimba cu privire la controlul Partidului asupra mass-mediei". Acesta a adăugat: "Nu există încă nicio libertate a presei şi mass-media nu poate vorbi pentru popor".