Xi Jinping poate prelua puterea Securităţii, consideră un analist al Chinei
alte articole
Într-un discurs în puternicul jargon de partid şi cu expresii plate despre o mai bună guvernare, noul lider al Partidului Comunist Chinez Xi Jinping ar fi lăsat să se înţeleagă că vrea să exercite mai mult control asupra forţelor de securitate ale regimului, un aparat puternic de represiune, care este de mult timp în mâinile fostului lider al Partidului Jiang Zemin.
Remarcile lui Xi făcute la o conferinţă de lucru pe teme politice şi juridice, din 7 ianuarie, au fost neobişnuite pentru un lider de top, deoarece a dat recomandări în mod direct şi destul de specifice forţelor de securitate, în conformitate cu Wen Zhao, un comentator politic al televiziunii independente cu sediul în New York, New Tang Dynasty Televizon (NTD).
Ordinele directe se dau de obicei de către secretarul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), organul Partidului care supraveghează forţele de poliţie, sistemul penitenciarelor şi sistemul judiciar.
Xi a enumerat o serie de îmbunătăţiri pe care forţele de securitate trebuie să le facă. "Politica ţării şi a organelor legislative trebuie să respecte dorinţele maselor privind siguranţa publică, corectitudinea judiciară, precum şi aşteptările pentru garantarea drepturilor şi a beneficiilor", a declarat acesta.
Aceştia trebuie, de asemenea, să "promoveze cu putere o China paşnică, o China guvernată de lege" concomitent cu "disciplinarea persistentă a poliţiei" şi "să se opună cu fermitate în ce priveşte aplicarea nedreaptă a legii şi a corupţiei judiciare".
Comentatorul Wen a declarat că "acest lucru este destul de important şi arată că Xi Jinping ar putea exercita direct controlul asupra puterilor politico-juridice". Termenii "politică şi lege" merg împreună în chineză şi se referă la exercitarea autorităţii partidului asupra sistemului de aplicare a legii.
"Întrebarea cui aparţine imensa puterea a CAPL a fost întotdeauna o problemă", a precizat Wen. "Se pare că Xi Jinping vrea să preia această putere iar dacă acesta va reuşi, va avea un impact enorm asupra formei aranjamentelor de putere din interiorul partidului".
În ultimul deceniu CAPL a fost în mâinile celor loiali lui Jiang Zemin, liderul Partidului de la începutul anilor 1990 până în 2002: Mai întâi a fost Luo Gan, un vechi aliat al lui Jiang, iar apoi Zhou Yongkang, care a fost înlocuit în Comitetul Permanent în timpul celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului ce a avut loc în noiembrie anul trecut.
Controlul lui Jiang Zemin asupra CAPL prin reprezentanţi - cu bugetul său expansiv, mai mare decât acela acordat forţelor armate, precum şi un mandat atotcuprinzător de "menţinere a stabilităţii" prin forţă şi cu orice preţ - este considerat de mulţi analişti ai Chinei ca fiind un factor care a limitat sever libertatea de acţiune a administraţiei foştilor lideri Hu Jintao şi Wen Jiabao.
Dacă apariţia lui Xi la conferinţa de lucru şi observaţiile sale indică faptul că acesta doreşte într-adevăr să ia controlul direct asupra forţelor de securitate, sau să confere competenţele lor unui funcţionar loial lui şi dacă reuşeşte acest lucru "atunci acesta va fi extrem de puternic în interiorul partidului", conform lui Wen Zhao. "Mult mai puternic decât a fost vreodată Hu Jintao".